Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZÁŘÍ 1015

27.9.

Včera nový přírůstek v pobočce na Slovensku - čtyřletá samička Klárka. Údajně z nedostatku času a vlastnictví psa, nicméně Klárka již změnila 2 majitele a je na ní vidět, že se jí nikdo nevěnoval nikdy. Je nesocializovaná, kousavá, bez zákaldního ošetřní (přerostlé drápky atd). Po socializaci a kastraci bude k adopci.  

26.9.

VČERA VEČER NALEZEN V KOLÍNĚ U ŘEKY FREŤÁČEK. 

Přijede k nám do útulku během dneška, poté podám více info. 

Když by ho někdo postrádal přímo v místě, ozvěte se :-) !!! 

16:00 - Fretťák je u nás, před hoďkou přijel Emotikona smile Je to starší kluk, má naprosto zkažené všechny zuby, i dle chování (po diskuzi s nálezci) je starý.. typ tak 7 let.. hodně spí. Je však velmli hodný, mazlivý, přítulný. Nálezci ho pojmenovali Barny :-)

 

25.9.

Kimi začala stávkovat s jídlem a jsme na kaši a stříkačce... ale jinak je vcelku aktivní... tak snad ji to brzy přejde.

Péťa a Romča jsou OK, lítají a jsou plné síly.. i když strava je stále ještě omezená, ale stále se zlepšují.

Babči Stafani a Tifani jsou na tom také lépe, také je stále musím krmit, ale jsou silné a koukají, kdy už se taky budu moci pořádně proběhnout. :-)

Do pobočky na Slovensku přijali včera krásného klučíka: Včera k nám prišiel LEX z dôvodu alergie v rodine.Je to tohtoročné miminko,vek odhadujem na 3-4 mesiace,pravdaže neočkovaný.

A zítra čekají ještě holčinu. 

Fretek, freťat, je letos strašně moc.. až příliš. Všude jsou inzeráty, s letošními miminy i staršími fretkami. A je to moc špatně. Nejraději bych napříští rok vyhlásila "rok bez mimin", aby nikdo nenakrýval a trochu se uklidnila situace s fretkami u nás. Ty, co potřebují, aby našly pořádný domov a ne že se namnoží (protože většinou to o ničem jiném není, než o množení  a získání financi pro onu osobu), zase desítky, stovky fretčích mimin, které se budou prodávat na burzách atd a pak nadále nabízet přes inzeráty, facebook atd. Situace bych řekla, že opravdu začíná být docela neúnosná... :-( Jenže pochybuji, že na toto množky přistoupí... takže nevím, jak to bude pokračovat dál. I u nás už je tolik fretek, že je na hraně zvládání a příjmu dalších fretek a přitom jich je všude tolik... kéž by lidi měli aslepsoň někdy rozum. utopické přání že? :-(

 

 

24.9.

Ranní zprávičky :-) včera jsme byli u veta s Romčou, Péťou a Kimi. Romča a Péťa dostaly suprelorin, jsou již týden v říji, tak aby stihl zabrat. Holky cesta trochu vystresla a měli chvilku průjem, ale už je zase vše OK :-)

Kimi přestávala jíst, hubla, a tak jmse nechali udělat test na glukozu a inzulinom se potvrdil. Takže dáváme prednison a až pojedeme do Brna znovu, vezmeme ji s sebou a necháme prohlédnout, zda by měla smysl operace či ne. Kimi je 5 let, má ještě život před sebou :-) Kimi je tedy pořádná dračice, a už mě stihla 2x kousnout, a tedy překusovat, takže mám ruku jako cedník.. nic příjemného, potvora jedna :-)

Méďa Oso už si zvykl a naučil se běhat a tak lítá a skáče jako prdloušek.. je suprový :-) Stejně tak je skvělý Deylík. Méďa je zamluvený a bude se začátkem října stěhovat do Olomouce :-)

scan0162.jpgscan0163.jpg

 

 

 

 

 

23.9.

Včera byl na návštěvě Vilík, adoptovaný od nás z útulku v květnu t.r. Je z něho krásný kluk, obrovský, typla bych že min 2 kg má, tmavý, krásný :-) má se velmi dobře, spí v posteli a lítá všude. Jen majitelce (paní 90 let) stále kouše paty... a to opravdu dost. Jejímu synovi, který se společně s majitelkou o Vilíka stará, neudělá nikdy nic. Pánské paty mu "nejedou" :-) Každý den v 8 h večer si stoupne ke dveřím a hurá na procházku po Poděbradech :-) I se mnou se krásně mazlil a je to zlatíčko :-) Moc děkujeme za návštěvu :-)

Holky Péťa a Romča jsou opravdu jak ošklivá káčátka.. Péťa pelichá už i z druhé strany, Romča začíná... Ale jinak jsou aktivní, Péťa váží 630 g a Romča 550 :-) Takže oproti příchodu k nám, 300 g, krásně přibraly, papkají samy z misky rozmačkané granule s kaší, a nabírají sílu. To dokonce tak, že se včera dostaly z klece a šly prozkoumat okolí :-) Holky šikovné to jsou :-) A velmi silné. Bojují a opravdu to vypadá, že svůj boj vyhrály. Obě jsou však v říji, a tak musíme co nejrychle na suprelorin... Kastrace jako takové se bojím a cpát do nich jen tak hormony taky. Opět tedy prosba.. suprlorin pro 2 fretky je 3800 Kč.. pomůžete nám? Moc předem děkujeme :-)

Obrovskou radost mi dělá Vendy - která když k nám přišla, křičela strachy, a teď vždy kouká očkama z pelíšku, kdy se s ní začnu mazlit.. lítá, skáče, je to naprosto úžasná fretka.. Moc by už potřebovala nový domov, kde by se jí někdo věnoval pořád :-)

Stejně skvělý je Oso.... děsný žrout, ale miláček :-)

Puny si v nové rodině zvyká, a tak to vypadá, že vše klapne a už zsůtane :-)

No a další fretečky také čekají na nové domovy, kdo hledáte super společníka, neváhejte :-) 

21.9.

neo.jpgFoto nového Noeho, suprového klučiny, který si u nás pomalu zvyká :-)

 

 

 

 

peta.jpgA fotečka Péti.. abyste věděli, jak je ošklivá, jak pelichá, přitom jak už krásně papká a přibírá, a až bude mít novou srst, jaká to bude princezna :-)

Puny si v nové rodině zvyká, zatím jsou zprávičky dobré :-)

Zítra čekáme návštěvu Vilíka adoptovanho od nás, tak se na něho také moc těšíme :-)

 

20.9.

Dnes odjel do nového domova (zatím na 14 dní na zkoušku) Puny. Pokud si bude rozumnět s fretčíma kámošema, zůstane. Tak doufejme, že to klapne :-)

Holky Romča s Péťou vypadají strašně, hlavně Péťa, musím ji vyfotit.. celá pelichá, jak není tělíčko zcela v pořádku, chlupy cuckovatí a vypadávají.. už má skoro celý levý bok holý.. Jinak začaly holky papkat i rozmačkané granule s kašičkou, a krásně přibírají :-) 

Méďa Oso je úžasný :-) takový opravdový medvínek.. naprosto si mě získal :-) 

jinak tu panuje klid, freťule lítají a řekla bych, že ač jich je tu hodně, je tu relativně klid :-)

Irča opět šije pelíšky, krásné, v podstatě i dle přání, a prodejem přispívá do útulkové kasičky, protože potřebujeme ještě docela dost financí na úhradu veteriny za holky v Brně.. tak když byste potřebovali obnovit vybavení klecí, neváhejte a napište Irče na : nova.iris@seznam.cz :-) Malá nabídka pelíšků: 

520.jpg270300

 

 

 

 

 

17080100

 

 

 

 

 

 

 

 

19.9.

S odloženýma mladýma či staršíma fretkama se letos roztrhl pytel.. je jich všude tolik :-( až to děsí. 

No, u nás bylo dnes rušno.. Na návštěvě byla Irča z pobočky v Kadani, vzala si k sobě zpět Jůlinku a také Samanthu a Mirandu, aby si zvykly na jiné prostředí. Holky jsou super, velmi hravé, vhodné i pro začátečníka a hlavně i k jiným fretkám, se kterými nemají vůbec problémy a mohou být v podstatě s kýmkoliv. Jsou skvělé :-) Hledají nový domov a snad najdou brzy :-)

Stejně tak hledá nový domov Vendy, která je skvělá :-) z ustrašené vyděšené ukřičené fretky se stal super mazlíček, komunikativní, hravý a mazlivý, a hlavně vhodný k jakékoliv fretce. Je super. Najde se pro ni nová rodina brzy? 

A také pro kluky - letošní mimča - Deyla, Ferdu, Bondyho, Osa :-) všechno to jsou tchoříci - holky i kluci :-) holky jsou poloangory, kluci jsou standard :-)

Nový obyvatel našeho útulku - Noelek přijel do útulku dnes, 1.5 roku starý kastrovaný freťák, údajně kousavý, a tak počkáme pár dní, jak to s ním vypadá, ale zatím se zdá být OK. Tak uvidíme. Poté bude také k adopci :-)

 

18.9.

Chtěla jsem včera vyfotit freťule, ale došly baterky ve foťáku, jak to bývá :-) takže dnes hotovo a fotečky přidávám:

Péťa a RomčaHolky Romča a Péťa jak se cpou kaší :-)

 

 

 

 

 

p1010077.jpgStefani po probuzení :-)

 

 

 

 

 

p1010078.jpgTifani papká kašičku (rozmixované granulky s kaší)

no a fotky kluků jsou u včerejšího příspěvku dodané :-) a jinak více o fretečkách bude v jejich albech :-)

 

 

 

17.9.

NOVINKY !!! jsou veselé. Holky Romča a Péťa jsou sice šíleně ošklivé, pelichají, hlavně Péťa, ale jsou docela v pořádku. Z léků berou pouze prednison 1/8 ráno a večer, papkají kašičku - vlažnou - ale samy z misky, takže je to docela dobré, jen je musím kontrolovat, zda opravdu obě papkají. Káko mají v pořádku :-) za měsíc mažeme na kontrolu :-) 

Babči Stefani a Tifani papkají rozmočené granulky s kašičkou, ze lžičky, takže krmení je trochu náročnější, ale holky jedí a káko mají také v pořádku. Berou léky na srdíčko, asi už trvale. 

p1010071.jpgNo, a jelikož mi cestou do Brna ještě volala Irča z Kadaně, že v útulku ve Zlíně se potřebují zbavit nalezeného freťáčka, který jim zabírá místo pro kočky, tak jsme se tam hned stavili.. Freťáčka máme, je to tlusťoučké letošní mimčo, a pojmenovali jsme ho Méďa - tedy španělsky OSO. Více o něm najdete již v jeho složce :-)

p1010073.jpgDnes také dle plánu přijel další nový obyvatel našeho útulku, dvouletý kastrovaný šampaň klučina, který po karanténě a oočkovaní bude k adopci. Maličko prý kouše, tak uvidíme, jak na tom bude, ale na první dojem se mi nezdá, že by byl extra kousavý. No, během týdne se snad ukáže a pak se uvidí :-) A protože je na klučinu docela drobný, pojmenovali jsme ho Puny :-) 

Celkově mám z freteček velkou radost :-) 

Jen mě trochu trápí finance, za těchto 5 freteček v Brně musíme za léčbu zaplatit 14200,- Což je docela pálka, ale na 5 fretek to zase není tolil.. jen prostě bylo potřea akutně léčit hodně freteček najednou. 6000,- jsme uhradili, a zbytek musíme doplatit :-) Budeme moc rádi za jakýkoliv příspěvek na úhradu těchto veterinárních nákladů za holky :-) a předem za pomoc moc moc děkujeme :-)

a zde jen účty z Brna z minulého a tohoto týdne :

uctobrno.jpg

 

 

 

 

 

 

 

16.9.

Dnes je krásný den - pustí nám domů z hospitalizace holky - takže za chvíli vyrážím směr VFU Brno!!!! Holky jsou v pořádku, pan doktor by veselý, takže mám velkou radost :-) doma to tedy ještě bude doba léčení, ale věřím, že toto už dáme :-) 

zároveň vyzvednu u Renči z její péče (moc za to díky Renčo) holky babči Stefani a Tifani :-) už se na ně taky moc těším :-)

No a taky samozřejmě přivezu věrnou kamarádku Kirinky - Jůlinku :-) Pro tu se k nám chystá Irča v sobotu a taky se na ni moc těší :-) Tak tedy kromě Kirinky, které jsme bohužel pomoci nedokázali :-( - budeme zase kompletní :-)

K tomu máme na čtvrtek a a na sobotu hlášené další klučičí kousavé přírůstky do výchovy a pak následné adopce, aba kluci dvouletí, tak jsme také zvědaví, jací vlastně budou :-)

No a abychom se jen "nemnožili", tak včera odjel dle plánu do nového domova Čip. Odjel k naší loňské odchovankyni Anahitě, které říkají Jíťa. Holka je to krásná, i když u nás se tedy tak bála, že zalezla do velké žluté roury a asi půl hodiny jsme ji dostávali ven :-) prostě v útulku už nebudu - si asi říkala. Na kámoše syčela, ale postupně míň a míň, a vypadá to, že doma se snad dají dohromady. Čip je totiž flegmouš, a když jsme je měli v ruce, tak mu bylo jedno, že Jíťa syčí a klidně si na ni lehl, a usnul :-) Tak to snad společně doma zvládnou :-)

Tak to jsou novinky, já se jdu chystat, za chvíli start - Brno - ale na D1 mě nikdo nedostane.. možná na zpáteční cestě v noci.. přes den ani omylem .... 

15.9.

kirinka1.jpg

Dnes musím začít bohužel velmi špatnou zprávou, kterou tedy vím již od včerejška, ale tak nějak jsme ji museli vstřebat.. :-( Kirinka přes veškerou snahu a péči svůj velmi těžký boj o život prohrála. Velmi unikátní operací jí pan doktor Jekl prodloužil život jen o pár dní :-( Operace to byla velmi těžká a náročná, bohužel předem bylo možné zjistit, v jakém rozsahu nádor Kirinky je. Teprve při operaci se zjistilo, že nádor byl velmi agresívní. Za pár dní budeme vědět, co to vlastně bylo zač, co Kirince vzalo život. Vzpomeňte s námi na úžasnou fretečku, milovnici okurek, která velmi špatným osudem žila pořádným fretčím životem vlastně jen půl roku v naší pobočce v Kadani u Irči, za svůj život zažila hodně bolesti, když jí po špatně provedené kastraci rána hnisala a její majitel neměl dostatek finančních prostředků na léčbu u lékaře a tak hnis mačkal Kirince sám, rýpak se jí v ráně, a vlastně tato šptně provedená kastrace měla s největší pravděpodobností vliv i na její brzké smrti. Kirinka žila pouhých 3.5 roku :-(  

K této smutné zprávě máme však další dvě dobré z Brna.. Holky Romča a Péťa mají kromě zánětu střev ještě kokcidiozu, což by je bývalo bez odborné péče zabilo, ale naštěstí je pan doktor Jekl s kolektivem dali dohromady, holky už váží 600 a 410 g a mají se k světu a vypadá, že si se svou nepřízní osudu dokázaly poradit a vyhrály... takže když to bude pokračovat vše dobře, ve středu či ve čtvrtek by mohly jet domů !!!!! :-) :-) takže dva zachráněné životy. Děkujeme pane doktore :-) 

A holky babči, které jsou v péči u Renči ve Slavkově, jsou na tom také lépe, sice se musí krmit, ale papkají namočené granulky s kaší a mají se také k světu. Takže až pojedeme pro holky, přivezeme samozřejmě všechny, včetně Jůlinky, která dělala Kirince psychickou podporu, takže nebyla sama. Však Jůlinka teď sama zůstane... :-( 

Doufejme, že vše zvládne holka. :-) 

Takže nás čeká tento týden ještě cesta do Brna. 

No, jinak je tu vše OK, dnes by se měla nová rodina přijet podívat na kluky Čipa a Deyla, tak možná jeden z nich již dnes bude mít nový domov :-) Hurá :-) 

A také moc děkujeme Adě S. za balíček plný dobrůtek a vitamínků pro fretečky :-) přímo z vlastní zahrádky, vypěstované, zdravé, to se budou fretečky mít. Moc děkujeme :-)

img_20150915_132145-1-.jpg

img_20150915_132153-1-.jpg

 

 

 

 

                                                                                                                 

 12.9. večerní zprávy :-)

Bonnie dnes odjela do nového domova do Prahy k panu Jiřímu. Už doma řádí, skáže do postele a je šťastná, že má domov.. jako kdyby to věděla :-) Takže si dělají radost navzájem, myslím, že Bonnie dokáže panu Jiřímu vynahradit ztrátu jeho Zuzanky. 

A Iňa s Ládíkem jsou zamluvení také, a už brzy by se také měli stěhovat do nového domova. 

Takže v Kadani nám k adopci zbývají pouze kluci Ferda a Bond :-)

U nás v Plužné jsou k adopci fretečky: Cindy, Deyl, Ferda a Špunta, Miranda, Samantha, Šmudla, Vanilka a Valentýnka, Vendy, a starší fretky: Honzík, Arga a Puzz, Ferda, takže celkem 16 freteček - to už je docela slušný výběr ne? Až na mladé kluky jsou všechny kastrovaní, všechny do jedné jsou očkovaní a čipovaní. 

 

12.9.

Zprávičky od Stefani a Tifani. Stefani už papká namočené granulky s trochkou mlíčka convalescence support, Tifani se moc jíst nechce, ale kašičkku líže z mističky sama. Holky už nekoušou, ani v cizím prostředí, takže super. Zdá se tedy, že holky by se mohly dát brzy dohromady a pak už si jen najít nový domov :-)

11.9. po druhé :-)

Hlásím se s novým zprávami z Brna.. 

Stefani a Tifani propuštěny do domácího ošetřování, obě mají nemocné srdíčko.  

Stefanni
Hypertrofická kardiomyopatie (HCM) - mírná forma
 a Tiffany
Hypertrofická kardiomyopatie - obstruktivní forma - mirna. 
Trik dysplazie (nevyznamná)
 
Tak jsou na tom holky ještě docela dobře a máme z toho radost. 
Dostaly ještě léky proti průjmu a už opět jedí kašičku samy z misky.. Tak snad je vše na dobré cestě. Zatím zůstávají v péči Renči ve Slavkově a budeme plánovat převoz k nám.
 
Hůř jsou na tom holky Romča a Peťka, které mají stále průjem a zánět střev, takže ještě zůstávají v péči VFU a do domácího ošetření budou moci jít nejdříve začátkem příštího týdne. 
 
No a úplně nejhůř je na tom Kirinka. Její zdravotní stav je velmi vážný. Dnes byla na operaci, kde se prokázal agresívní nádor, který zarůstal do močového měchýře a ledviny. Takže pan doktor musel odebrat jak měchýř, tak ledvinu. Kirinka má tedy vývod bříškem. Byla to velmi dlouhá a náročná operace, hodně šití a jsem si jistá, že nikdy jiný než p. doktor Jekl by to vůbec nezvládl. I tak je její stav velmi vážný a prognoza je na 50 na 50. Zatím je stabilizovaná a v pořádku, ale kdykoliv se stav může zhoršit a musíme počítat i s euthanazii.. Bohužel. Ale musíme věřit, že to zvládne. Kirinka je silná. :-)
 
No a Evženek má také střední onemocnění srdíčka, novou rodinu už jsme informovali a tak také bude vše v pořádku :-)
 
Jinak je tu vše OK. Z Vendy se stala super uličnice, která si nádherně hraje a skotačí.. myslím, že už je připravna do nové rodiny :-)
Stejně tak holky Samantha a Miranda :-) dokonce si rozumí i s klukama Čipem a Deylem :-) ti jsou taky skvělí.. 
 
 

11.9.

Děkujeme moc paní Marii M. za balíček se záchůdky, hamačkami, dečkami, dobrotkami, granulkami a hračkami :-) Moc díky :-)

Stejně tak děkujeme Simoně N. za nabídku dek pro fretečky, cestou do Brna se stavíme :-) Moc díky :-)

No a zítra nám pustí pan doktor do domácího ošetření možná i všechny fretečky, uvidíme zítra, jak na tom budou. Takže kolegyně ze Slavkova - Renča - je ráno vyzvedne a buď hned zítra, nebo v sobotu si pro ty rošťandy malé zase dojedeme.. Moc na ně myslím, jak to zvládají a moc tu chybí :-(. 

Ve Zlíně odchycen freťáček, umístn v útulku Zlín. Když by ho někdo hledal. Více na: https://www.facebook.com/utulekzlin/photos/a.301287689964888.68025.298929933533997/877634645663520/?type=1

 

10.9.

Hlásím se s novými zprávami.. Tedy, začnu maličko stížností na naše silnice.. Nechápu, jak se zde dá vůbec nezdit. Mám docela projeté okolní země, a ať je to Maďarsko, Slovensko, Polsko, Německo, Rakousko (v těch posledních dvou to platí dvojnásob), neuvidíte téměř kamion.. zatímco naše silnce, jsou jen o kamionech.. Kdysi jsem jezdila ráda v noci, silnice byly prázdné.. nyní je to kamionová šňůra, do které se musíte zařadit, být neustále ve střehu a pomalu se sunout směrem, kterým potřebujete.. a dálnice D1? tak to je přímo katastrofa.. Nechápu, jakým právem se jí vůbec říká dálnice a jakým právem za dálnice u nás platíme, když to vlastně nejsou dálnice. Dálnice má dle méhou soudu sloužit vozidlům, aby jezdily ve dvou pruzích, když se potřebují předjet atd.. jenže, zde to funguje tak, že pravý pruh je jen o kamionech, v levém jezdí osobní auta a je plno.. takže když ještě začne jeden kamionem předjíždět, už je to KO... a když je ještě uzavírka, tak to je naprostý masakr.. několikakilometrové uzavřené úseky, na kterých stejně nikdy nedělá, jsou jen uzavřené - fakt nechápu proč - a pak stojíte na místě cca hodinu, opravdu na místě a sunete se po metrech, takže stejně musíte být neustále ve střehu, fakt šílenost.. ráno i večer jsem jela do Brna o hodinu a půl déle, že jsem počítala, takže místo 3 hodin jsem jela 4,5, to Brna jsem přijela místo na domluvenou hodinu (ač jsem jela s předstihem a vyjížděla jsem z MB v 5 ráno), tak jsem dorazila v půl 10, a zpět jsem odjížděla ve 3 a vrátila jsem se v půl 8 a naprosto vyčerpaná.. Mám sto chutí vyhlásit stávku kupování dálničních známek na příští rok, protože když si ji nikdo nekoupí,jen tak dáme naší vládě najevo, že je něco špatně, že to nefunguje, a že by s tím měli něco dělat.. většina oprav je financována z EU.. takže my platíme za dálniční známky, na dálnice, kde se nedá jezdit, které se musí opravovat, protože je zničily kamiony, a stát fronty kvůli kamionům, aby ve výsledky stejně byly dva pruhy, kde jeden stejně zaberou kamiony a nebude kde v klidu jezdit.. takže dálnice u nás ztrácí smysl. Já jsem fakt rozhodnutá si ji nekoupit, a jezdit po normálních silnicicích, kde stejně budu jezdit, protože na D1 mě už stejně nikdo nedostane.. :-(

Tak, to jsem si postěžovala.. no, a vyhlídka je, že v pátek jedu znovu.. ne tedy po D1 :-)

A teď k fretečkám :-)

Panu doktorovi Jeklovi jsme dovezli Romču a Peťku - kde byl tedy opravdu překvapený jejich velmi špatným zdravotním stavem. Vypadá to asi i na zánět střev, no, uvidíme dnes, co nám poví.. Samozřejmě tam holky zůstaly v péči

Dále tam zůstaly babči Stefani a Tifani, kdy Tifani je na tom dobře, to bylo jasné, ale Stefi nic moc, také podezdření na zánět střev, tak uvidíme. 

Dalšími dočasnými obyvatelkami VFU jsou Julinka a Kirinka, kdy Julinka děla Kirince jen psychický doprovod (holky se bez sebe nehnou na krok) a Kirinka je na tom docela špatně, potvrdil se námi podezíraný útvar v bříšku, takže je velikosti cca 4x5 cm, a dle předběžného vyšetření to vypadá na špatnou kastraci a problémy s dělohou (která tam vlastně nemá co dělat, po kastraci). Takže zase nekastroval lékař, ale šarlatán :-( ach jo. Dnes by měla jít Kirinka na operaci, tak jí držte palce. A pokud bude vše OK, zítra může jít domů. 

No a pak jsme s sebou měli klučinu, nalezence, který zůstal u náslezdů, paní Patricie z Uhříněvse, kterého jsme si ráno cestou do Brna vyzvedli a zase vrátili zpět.  Evženek nechodí na zadní nohy, veterinář v okolí říkal, že starší srostlá zlomenina, však chtěli jsme Evženkům stav prověřit s odborným vetem, a tak Brno.. RTG potvrdil zlomeninu v krčku, se kterou se nedá nic dělat, nicméně ukázal ještě zvětšené srdíčko. Asi vrozená vada, protože Evženek je tak max dvouletý krásný freťák, a hodný, tak jsme nechali udělat vyšetření srdíčka a výsledky budou dnes. Tak také dáme vědět.

Pak jsem měla v úterý ještě schůzku s paní Veronikou, která má od nás v adopci Brutíka a měli jsme podezdření na nadledvinky, jelikož Brutíkovi vypelichal ocásek. No, když - po noční službě bez spánku - paní Veronika dorazila vlakem do MB, kde jsme měly schůzku, a po prohlídnutí Brutíka, jsem zjistila, že to není tak strašné.. Brutíkovi chybí pár chloupků jen, a to může být přesrstování atd, takže bych to na nějakou vážnější nemoc neviděla, a tak jsme se s paní Veronikou dohodly, že do Brna Brutíka nepovezeme, že ho bude hlídat, a když by něco, ozve se a pak bychom situaci řešily. Takže se paní Veronika i s Brutíkem vrátily zpět domů :-) Omlouvala se, že "plaší".. ale, lepší "plašit", než něco zanedbat, takže takto neplýtváte naším časem, ale my jsem rádi, že máte o fretky starost, že jsou v nejlepších rukou a jsme za to opravdu moc rádi a pomůžeme :-) 

Když se vám tedy nebude něco na vašich miláčcích zdát, pište, volejte, nejlepší je když tak připojit fotku a budeme vše řešit :-) 

Ještě našimi novými obyvateli v MB jsou kluci Čip a Deyl, které jsem přivezla z pobočky v Kadani, jeden z kluků je již zamluvený a bude se stěhovat brzy do Prahy, druhý je volný k adopci :-)

No a také jsou u nás nově přijaté holky Kimi a Amy :-) dojdeme s nimi na veterinu, u jedné z holek máme podezření na inzulinom, tak uvidíme..  Jinak se budou holky trochu socializovat a srovnávat zde a pak budou společně k adopci. 

Zpráviček to je hodně, odpoledne budu volat do Brna, tak dám vědět, jak jsou na tom naši marodi :-)

A ještě malá prosba o pomoc - operace a léčba 5ti freteček, které tam jsou, nebude zadarmo :-) jen včera jsem platila v Brně 4200,-  a ještě účet za Albinku, kterou jsme tam poslali a léčili na kašlík, kdy stále kašlala, a nevěděli jsme proč, nakonec se prokázal chronický zánět, takže musela dostávat i kapičky do nosu - což tedy bylo hodně náročné, ale nyní už je Albínka v pohodě, a je tedy ještě v péči Renči ve Slavkově, protože musí ještě příští týden na kontrolu, takže jsem musela uhradit Albinku (zatím vše platila Renča ze svého), kdy jen léky stály 1314 Kč, a dalších 1800,- léčba na VFU.. takže jsem včera utratila téměř vše, co bylo na účtě (tj. suma sumárum veterina 7314,- k tomu když vezmu dopravu do Brna a do Kadaně další cca 2000,-) tak to dělá vybraných 10.000,- :-(. Za jakouliv další finanční pomoc na léčbu freteček v Brně i u nás co půjdeme s holkama Kimi a Ami, budeme moc rádi.. vidím to min na dalších 10.000,- které budeme potřebovat :-(. Jen včera nám pan Ladislav M. a paní Jitka F. přispěli celkem 4.500,- !!!!! na léčbu těchto freteček, MOC ZA TAK VYSOKÉ ČÁSTKY OPRAVDU DĚKUJEME !!!! Dalších 1368,- Kč přišlo na náš účet z Fora dárců, kam posíláte dárcovké SMS (za které také moc děkujeme :-) ), a tak pomalu uvedenou částku našetříme, a budeme moc veterinární léčbu freteček uhradit :-) 

 

10.09.2015 1 368,00 CZK ČSOB, a.s. FORUM DARCU
 
FORUM DARCU 

MOC DĚKUJEME, ŽE NÁM TAKTO POMÁHÁTE, A VŽDY POMŮŽETE A PŘISPĚJETE, KDYŽ JE POTŘEBA, PROTOŽE I MY TAK VÍME, ŽE MŮŽEME TĚMTO NALEZENÝM A OPUŠTĚNÝM FRETEČKÁM TU SPRÁVNOU ODBORNOU PÉČI DOPŘÁT A FRETEČKY LÉČIT A VYLÉČIT A POTÉ JIM NAJÍT NOVÝ DOMOV. VÍME I, ŽE MŮŽEME POMOCI PRÁVĚ TŘEBA EVŽENKOVI, NALEZENÉMU FREŤÁČKOVI, KTERÉHO NÁLEZCI NEPŘEDALI DO ÚTULKU, ALE ROZHODLI SE MU ROVNOU POSKYTNOUT NOVÝ DOMOV, NEMAJÍ VŠAK SAMI MOŽNOST A FINANČNÍ PROSTŘEDKY NA JEHO DOCELA NÁKLADNOU LÉČBU, A JSME MOC RÁDI, ŽE MŮŽEME ZA VAŠÍ POMOCI PRÁVĚ POMOCI I TAKOVÝMTO FRETKÁM.... PROTOŽE O TO PŘECI JDE.. POMOCI FRETKÁM, NALEZENÝM, OPUŠTĚNÝM, KTERÉ TO POTŘEBUJÍ A NAJÍT JIM NOVÝ DOMOV. A KDYŽ HO EVŽENEK NAŠE HNED, MÁ DOMA LÁSKU A PÉČI, A OCHOTU NOVÝCH MAJITELŮ ZA NAŠÍ POMOCI JEHO ZDRAVOTNÍ STAV ŘEŠIT, MYSLÍM, ŽE TO JE TO SPRÁVNÉ, JAK TO MÁ BÝT.. JSME TU PRO FRETKY A TY DÍKY NÁM I VÁM MAJÍ TO, CO POTŘEBUJÍ.. LÁSKU, PÉČI A DOMOV.   M O C     D Ě K U J E M E :-)

8.9.

Dnes a zítra budou velmi náročné dny. Dnes jedeme ještě do pobočky v Kadani pro fretky k adopci - Čip a Deyla převezeme k nám, jeden z kluků půjde brzy do adopce a vypadá to, že možná i druhý :-) to ještě není 100tní. Ale aby to bylo blíž, přeci jen do Kadaně je z větší části republiky dále než k nám. 

Pak přivezeme holky Ami a Kimi, které budou dále v naší péči, a pokud bude nutné, vezmeme je ještě zítra na kontrolu do Brna.

A také přivezeme Jůlinku a Kirinku, protože Kirinka má něco v bříšku a musí do Brna. Jůlinka jí bude dělat psychickou podporu, protože holky se od sebe nehnou, pak se však vrátí společně do Kadaně :-)

No a my pomalu začneme balit ještě holky - Romču a Péťu, Stefani a Tifani, na kontrolu do Brna. Nejlépe jí Tifani, která sní celou stříkačku a je docela v pohodě, Stefi sní tak 10 ml, nic moc, ale alespoň něco a nezvrací, Romča a Péťa se ustálily na 10 ml také, a také už nezvrací, tak uvidíme, co nám řekne zítra pan doktor. Držte nám - tedy všem nemocným fretečkám palce, moc to budeme potřebovat :-)

A ještě s námi jede Brutík, původně adoptovaný od nás z útulku,  Brutuskovi totiž vypelichal ocásek od kořene, a majitelka s ním byla u nich na veterině, kde mu vet našel 1 blechu, a řekl, že je to alergická reakce na blechu, dal pipetku a mají přijít za 14 dní na kontrolu... No, to se mi fakt nezdá a byla bych ráda, kdyby ho viděl vet, který fretkám rozumí. Majitelka je pro a tak dnes přijede Brutík do MB, a zítra pojede s námi do Brna. 

No, to by bylo zatím vše, ozvu se až ve čtvrtek po návratu z Brna. 

7.9.

Tak jsme s holkama - Stefani, Romčou, Péťou a Kirkou z Kadaně objednaní na středu na veterinu do Brna. 

Kdož by tedy chtěl, můžeme ve středu dovézt fretku do adopce či tak nějak :-) co prostě cestou zvládneme :-)

Jinak Romča mi dnes vyblinkala kaši, holky se mi moc nelíbí, tak budu ráda, že se na ně pan doktor Jekl podívá. Stejně tak na Stefani, která už je tedy docela OK, ale přeci jen, jistota je jistota. 

V sobotu k nám do pobočky v Kadani dorazily dvě fretčí holky, 3letá a 5tiletá, které si původně 3 fretky - vzala paní z Kadaně od lidí, kteří je nabízeli k adopci. Nedávno nás kontaktovala, že by je chtěla dát k nám do útulku, že musí na operaci. Však bylo dohodnuto, že manžel se o fretky během její nepřítomnosti postará, a tak jsme situaci pustily z hlavy. 

6.9.

Tak jsem s holkama jásala předčasně, jsme zpět na kaších a stříkačce, s průjmem :-( Očka mají nemocná a pšíkají.. takže zase dál bojujeme... krmíme ve dne v noci, tak snad se z toho časem dostaneme.

Babči Stefani a Tifani mají očka už krásná, zdravá, Tifani krásně nabrala, Stefani se také snaží, kaši už neblinká a papká - i když stále ze stříkačky, ale s chutí :-) Takže věřím (ťuk ťuk) že už u holek máme to nejhorší za sebou. 

Blacki odjela dnes dle plánu do nového domova :-) Terezka přijela i s Rufuskem, se kterým si ihned padli do oka, a odjeli společně v jedné přepravce, tak snad jim to vydrží :-)

Dnes také byli chlapi zhlédnout možnost předělání topení, a vše dohodnuto, během září bude :-)  Moc všem za příspěvky na topení do fretčárny moc děkujeme :-) :-)

 

4.9.

Tak dnes další překvapení.. zkusila jsem dát holkám mleté kuře, celé.. vrhly se na to s velkou chutí, tak si říkám - paráda, nebudeme jen na kaších... ale ouha.. asi toho na jejich žaludek a střeva bylo moc, ač jsem dala maličko, a dostaly průjem.. takže den vynechám a pak jim dám opravdu jen pidi kousíčky, aby si na to zvykly.. Mluvím samozřejmě o Pétě a Romče. Jinak jsou holky OK, Péťa je dle očekávání naprosto hluchá.. ale o to víc se mě snaží kousnout. Romča už se ani nesnaží, je vcelku v pohodě.

Babči Stefani a Tifani jsou také docela OK, Tifani stále trochu zlobí s jídlem, granulky po kouskách mizí, nicméně kaši mi dnes opět vybliknala.. a tak je to stále jako na houpačce. 

No a jinak je tu klid :-) Hurá :-) Zítra přijedou chlapi omrknout topení, jak by to šlo nejlépe udělat atd :-) Takže pořád práce dost.

 

3.9.

Dnes jsem hned po rán zažila jedno krásné překvapení.. Čistím klec a dávám kašičku holkám Pétě a Romče, a najednou slyším chroupání.. otočím se, holky jsou společně v izolaci s babičkami Stefani a Tifani, tak se otočím - a co nevidím - Stefani chroupá granule!!!! No, tak jsem jen stála a zírala na ten krásný jev :-) Stefani se na chvilku zastavila, asi nechápala, proč tak čučím, ale já byla jak u vytržení a Stefani mi dopřála ten krásný pocit a schroupala ještě asi 2 granulky. No, není to žádný zázrak sníst pár, doslova pár granulek, ale myslím, že pro Stefi je to převratný krok, kdy to vypadá, že jí zachutnaly Orijen fish a tak papká :-) No, tak jsem dodělala holky, které tedy krásně papkají kašičku samy z misek, Tifani svou mističku kašičky taky snědla, a přidala jsem i prá granulek pro Stefi. Tak to vypadá, že snad je vše na dobré cestě a všechny zanedbané fretky by mohly svůj špatný zdravotní stav přežít a - to je ještě poměrně daleká budoucnost - než holky vychovám i na ruku - pak najít ten správný domov, kde by strávily svůj fretčí život. HOlky Péťa a Romča skoro celý, protože jsou mladé, asi roční, a babičky Tifani a Stefani dožily ten svůj v klidu a fretčím pohodlí. Tak uvidíme, ještě nám chvíli držte palce, ať to takhle všechno krásně dál pokračuje :-)

Po fretčárně zase už druhý den běhá Garmík, protože chytit Garmíka je nadlidský výkon. Zvláštní však je, že s Garmíke se dá dělat všecno a fretčárna funguje jako jindy.. On si totiž nikoho nevšímá a když si nevšímá nikdo jeho, tak je naprostá pohoda a klid. Jen do klece ho vždy zavřu spíše náhodou, že ho najdu někde spinkat a nevzbudím ho. Ale jinak mohou všichni běhat, protože Garmík je někde zalezlý ve výškách a nikoho si nevšímá. 

Na sobotu jsme domluvené s novou majitelkou, že pojede do adpce Blackinka.. Doufám, že si s Rufuskem padnou do oka :-) a že pak bude mít Blackie ten  nejskvělejší domov, jaký by si mohla přát :-)

Máme nově hlášené fretky v Kadani, které by měly dorazit také o víkendu, z důvodu stěhování. Zatím o nich jinak nic moc nevím, až budou u nás, tedy v pobočce Kadaň u Irči, napíšu více. 

LIDIČKY, ADOPTUJTE :-) NA NOVÉ DOMOVY TU ČEKÁ MOC MOC - MOŘE - FRETEČEK: 

fretka věk barva vhodný do adopce pro: 
Arga 6 let dew k adopci pouze společně, jako fretky staré a handicapované, zdarma, s podmínkou odborné léčby, nejlépe poblíž Brna, aby bylo možno jít na VFU, nejsou vhodní jako společníci k jiným fretkám, oba kastrovaní, vzhledem k věku neočkovaní
Puzz 4 roky tchoř
Essinka 3 roky stříbrnka adoptovaná
Cindy 3 roky šampaň vhodná ke zkušenějšímu chovateli, nevhodná k jiným fretkám, kastrovaná, očkovaná, čipovaná
Vanilka 5 let albínka k adopci pouze společně, vhodné ke zkušenějšímu chovateli, nevhodné k jiným fretkám, obě kastrované, čipované, očkované
Valentýnka 2 roky blaze
Samantha 1 rok tchořovitá vhodná ke zkušenějšímu chovateli, nevhodná k dětem, vhodná k jiné fretce. Kastrovaná, očkovaná, čipovaná.
Miranda 1 rok tchořovitá vhodná ke zkušenějšímu chovateli, nevhodná k dětem, vhodná k jiné fretce. Kastrovaná, očkovaná, čipovaná.
Šmudla 3 roky tchořovitá vhodná ke zkušenějšímu chovateli, nevhodná k dětem, nevhodná k jiné fretce. Kastrovaná, očkovaná, čipovaná.
Ferda 4 roky šampaň k adopci společně, Špunta je kastrovaná, u Ferdy kastraci plánujeme. Oba očkovaní. Nevhodní pro úplné začátečníky, k dětem.
Špunta 3 roky šampaň
Blackie 4 roky černá tchořovitá zamluvená
Vendy 1 rok tchořovitá k adopci ke zkušenějšímu chovateli, ne k dětem, vhodná k jiné fretce. V plánu je kastrace. Očkovaná, čipovaná.
Honzík 6 let tchořovitý k adopci zdarma, v rámci programu Fretky staré a handicapované. Honzík není kastrovaný a vzhledem k věku ho již kastrovat nebudeme. Celý život žil sám ve venkovní voliéře, ale na nový fretčí život, mezi lidmi a spaní v hamačku si velmi rychle zvykl, a chceme, aby takto v lásce a společnosti také dožil svůj fretčí život :-)
Bína 2 roky tchořovitá k adopci k velmi zkušenému chovateli, nevhodná k jiným fretkám
Vendelín 3 roky tchořovitý zamluvení, k adopci pouze společně
Amálka 5 let šampaň
Ygri 2 roky tchořovitá kastrovaná dvouletá holčina, k adopci ke zkušenějšímu chovateli, nevhodná k jiné fretce
Deyl 3 měsíce tchořovitý letošní mimčo, správný uličník, vhodný k začátečníkovi i jiným fretkám.
Čip 3 měsíce tchořovitý letošní mimčo, správný uličník, vhodný k začátečníkovi i jiným fretkám.
Bond 4 měsíce tchořovitý letošní mimčo, správný uličník, vhodný k začátečníkovi i jiným fretkám.
Ferda 4 měsíce tchořovitý letošní mimčo, správný uličník, vhodný k začátečníkovi i jiným fretkám.
Bonnie 5 let tchořovitá Moc hodná, vhodná pro začátečníka i k dětem, vhodná i k jiným fretkám, resp. k adopci k jiným fretkám, má společnost velmi ráda.
Láďa 2 roky tchořovitý k adopci pouze společně, jsou na sebe zvyklí. Moc hodní, vhodní i k začátečníkovi, dětem. Oba kastrovaní, očkovaní. 
Iňa 2 roky tchořovitá

2.9. 

Péťa

Péťa a Romča mi dělají radost. Za dva dny a jednu noc navíc zde krásně přibraly!!! Péťa - první na fotce - přibrala z 302 g na 445 a Romča z 298 na 396 g!!! a to jen na kaších... :-) Convalescence support. Pravda, že kaše mizí jak v rychlíku, ale to nevadí, hlavně že holky jedí, 

p1010056.jpg

přibírají a dávají se dohromady a už se ani nesnaží tolik kousnout :-) A navíc, od včerejšího rána už jedí naši z mističky samy :-) Takže jen naleju a kontroluju, kdo kolik sní, ale mají dvě misky a holky si "do zelí" nelezou, Péťa bydlí v kleci v nejvyšším patře a Romča naopak dole, občas se proběhnou atd, zatím tedy po kleci, přiznám se, že nemám odvahu je zatím pustit, takže jim dám ještě pár dní a až budou lepší a i si více  zvyknou, a hlavně trochu naberou a nebudou to jen potažené kostřičky kůží, tak můžeme začít i s běháním mimo klec :-) Také se mi zdálo, že holky pšíkají, takže jsem začala plánovat Brno, ale dnes se mi zdály OK, tak uvidíme, ještě je budu pozorovat, a když tak bych to naplánovala. Možná bych stejně byla raději, kdyby je v Brně prohlédli, zda mají po té pidi váze všechno OK :-)

Další radost mám z babči Tifani. Ta už taky papká kašičku sama z misky, takže paráda, další krmení stříkačkou odpadlo, také ji jen hlídám, zda a kolik sní, ale taká se nám krásně kulatí, takže to bude OK. Horší je to s druhou babčou Stefani, která stále odmítá jídlo, kaše sní 15 ml, více nechce, to se kroutí a co ji dám víc, tak zvrací, takže ji nechávám těch 15 ml. Snažím se krmit co nejčastěji, opravdu každé 3 hodiny, aby alespoň tak do sebe něco nacpala :-) No, bobky má dobré a jinak se zdá OK, ale také bych s ní možná ráda zajela do Brna. Tak uvidíme, jak to vyjde. 

Navíc se nám ozvala majitelka Brutíka od nás z útulku, adoptovaného už asi před 2 lety (ne-li před 3, ono to strašně letí a všechny fretky v hlavě opravdu nemám :-( ), ale že mu pelichá ocásek, od kořene, tak to asi vypadá na nadledvinky. Paní je z Děčína, a ráda by, aby byl Brutík vyšetřen v Brně, tak kdybych tam naplánovala cestu, budu mít dobrou snůšku fretek na vyšetření :-) Tak tak ještě uvidíme, jak se s paní V. domluvíme :-)

No, jinak je tu vše OK, takže se zase ozvu brzy. Hezký den všem a doufám, že školáci vykročili tou správnou pravou nohou :-)

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 21
Celkem: 2842031
Měsíc: 31082
Den: 1617