Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZÁŘÍ 2012

27.9.

:-) užívám si nové půdičky, kde je krásně teploučko, včera měly freťule krásných 20 stupňů :-) sice o něco větší smrádek, než na který jsem byla zvyklá, když se vše rozprostřelo do většího prostoru, tak je menší prostor znát při tom počtu freteček, ale není to tak strašné :-), hlavně, že je teploučko :-) užíváme se společně s freťulema společných prostor.. :-) a nyní kdo přijede na návštěvu, tak už doopravdy můžeme dát kávu u stolečku a popovídat mezi freťulkama :-)

včera jsem také obrazek1.jpg"zhřešila" a objednala jsem freťulím (konečně) na zoohitu velké škrabadlo, při všech slevách z ceny přes 4 tis za cenu 1552 Kč. Což si myslím, že je super, a tak jen co přijde, freťule budou moci lézt a dovádět ještě více.. :-) potvůrky potřebují stále nové věci ke zkoumání, nové hry, a tak se jim snažím všeho dopřávat dosytosti :-) a tak věřím, že i tato změna pro ně bude příjemná :-) ještě jim ho dovybavím rourama, aby mohly pohodlně nahoru a dolů a bude to super :-)

Zkusila jsem včera pustit společně polotchořky Johny a Sunny a Simonka.. to byste nevěřili, jak ti tři si spolu vyhráli.. Simonek je strašně rychlý a hravý a holky jsou "ďáblice", ale hodné.. vůbec neměli problém se společným seznámením (což jsem tedy předpokládala), a vyhráli si od prvního okamžiku.. Simonek měl trochu problémy, když byly holky moc rychlé a někam se mu ztratily - nebo zaběhly na stranu, na kterou nevidí, tak jsem musela Simonka přenést k holkám, a holkám trochu domluvit.. vím, že mi nerozumí, ale přitom jakoby to pochopily, tak pak už lítaly jen dole na zemi, prolézačkama a tak, a Simonek jim krásně stačil a opravdu si společně úžasně vyhráli.. zkusím ještě nastěhovat Simonka přímo k holkám a Krakenkovi :-) myslím, že to půjde :-)

A co Nallinka? Tu jsem zatím nechala raději stranou, zkusím ji přidat do smečky časem, nechtěla jsem, aby toho bylo na všechny moc.. A jak ještě psala Zuzka v komentářích, opravdu jsem zapomněla napsat o Nallince, jaký má úžasný ocásek.. má ho celý vypelichaný jen na konci má chloupky, vypadá jako malý lvíček :-) je boží :-) a navíc je opravdu strašně strašně moc hodná :-) šílené zlatíčko :-)

No, a ostatní freťule běhaly jako obvykle, super paráda :-) tím, jak je půda prostorná je fajn, že můžu nechat (pochopitelně pod dozorem) běhat třeba 2 freťule zároveň a ony se kolikrát ani nenajdou .. každá zkoumá jinou část půdy..

zítra je volno :-) super :-) a já si vezmu do "parády" Arthurka a Quínu a uvidíme, jak to s nimi bude :-)

Ještě jedna důležitá informace.. stále pracujeme na nových web stránkách pro Zuzku z Ostravy, resp. pro Fretky Ostrava a začátkem příštího týdne je spustíme.. nebudou sice ještě asi kompletní, ale důležité informace tam budou a postupně je doplníme :-)

Zuzka  v Ostravě před 3 dny dostala nový fretčí přírůstek.. doufám, že u čtení sedíte.. již 7mi letou fretečku bez nohy, odchycenou někde v polích, a to ještě s tím, že pokud ji nebude chtít, tak to nevadí, že ji dají zkrmit hadům.. Zuzka si ji pochopitelně vzala a "malá" to už má u Zuzky napořád (vzhledem k věku a postižení). Tak jí držte palce.. více info bude poté u Zuzky na webu :-)

 

 

26.9.

Dnes mám jen super zprávy :-)

1. Evelyn snědla granulky !!!! Přiznám se, že jsem udělala zkoušku, na dno mističky jsem dala její konzervičku, trochu a na to granulky.. a do rána zmizelo všechno !!! :-) takže paráda, Eve už snad začne papkat i granulky :-)

2. PŮDA JE HOTOVÁ !!!!! Tedy - zbývají už jen opravdu maličkosti, sem tam nějaká větší škvírka zadělat a tak, a o víkendu se dodělá elektrika a světýlka, na to přijde Standa pomoci, tak to ještě ano, ale co se týká stropu samotného, tak je HOTOVO.. poslední dva dny (co odjel Ondřej) jsme tedy doma makali všichni, i fretečky velmi pomáhaly a nezůstaly stranou - foto dokazuje jejich činnost :-)

p1010214.jpgna první fotečce je, jak se freťule (naše pětka) snaží vlézt do boxu s nářadím.. tedy Brunny už je vevnitř a nyní se snaží dostat dírkou dovnitř Meddy, která má však větší rozměry než mini Brunny a tak se jí to moc nedaří :-) Asistuje jí Servácek.

p1010215.jpgna druhé fotečce se jim to již podařilo, a celá trojka zkoumá uložené nářadí a asi přemýšlí, jak s tím zacházet :-)

 

p1010216.jpgtřetí fotečka je vyloženě divící se - cože jim tam lezeme :-) když oni mají tolik práce, že ? :-)

 

No, a tak jsem znovu sem a tam přestěhovala klece, aby už byly jakž takž dle mých představ a konečně zbylo místo i na stoleček se židlačkama, takže už si tam opravdu v pohodě můžeme dát kávu, posedět, popovídat a být spolu s freťulema :-)

3. Co napsat dál o fretečkách..

p1010222.jpgvyfotila jsem Arthurka jak rve rukavici, to je standart.. je jako pitbul.. chytí velmi rychle a nepustí.. vezmu si ho o víkendu do parády a to by bylo, aby z něho brzy nebyl mazlíček :-)

p1010218.jpgJinak Quína se mi zdá OK, nemá vůbec snahu mě kousnout, tak jí ještě dáme pár dní a uvidíme :-)

 

 

 

Simonek s Nallinkou jsou prostě boží dvojka :-) přidala jsem k nim ještě včera Adámka a byli super.. tedy, sdílet společné lože ještě nechtěli, tak bydlí Adámek sám, ale pouštět je mohu dohromady :-) to si spolu vcelku i vyhrají.. :-) Musím přiznat, že Simonek je moje láska.. nejraději bych si ho nechala.. p1010224.jpgale která z těch freťulí to není že? :-) mám asi ale slabost pro ty extra slabé - byla do Madlenka, která je již v adopci, Adélka, Forrestek, Oskárek, Evelyn - to je jasné, ta je prostě moje :-) no a teď Simonek.. nevím, zda si někdo bude chtít vzít freťáčka bez oka, a tak p1010228.jpgje možné, že u nás stejně zůstane :-) Nutno však říci, že Simonkovi jedno oko vůbec nevadí. Lítá a skáče a dovádí naprosto úžasně.. na fotečce Simonek jde na návštěvu k Adámkovi :-) Na další fotečce je Adámek :-)

p1010226.jpgNo a poslední včerejší fotečka je Bertíkova.. Bertík je také miláček, strašně moc hodný freťák :-) je tedy šílené prasátko, už jsem mu dala do klece plínku.. ale takových prasátek mám momentálně víc :-(, takže není žádná výjimka :-)

 

A to myslím pro dnešek stačí, zase až zítra :-) krásný den :-)

 

25.9.

Včera se u nás opět pracovalo na půdě, takže žádné zvláštní zážitky s fretečkami nejsou.. freťulky běhaly mezi pracovním bordelem, to se jim vcelku líbilo, všude spousta schovávaček.. nám už se to tolik nelíbilo, museli jsme dávat o to větší pozor :-) ale pohoda.. malý Simonek je prostě prdloušek a zlatíčko :-). Jamalek lítal jako pometlo, ale nechtěl se nechat chytit :-). Úplně miloučký je Bertík.. potom jsem dlouho nemohla chytit Johny a Sunny, jakmile jsem holky uložila, Sunny mi vždy vyskočila zpět z klece...tak se to opakovalo asi 3x.... mrška jedna mrštná :-) Quína jen tak pokukuje a zkoumá prostředí, Adélka a Espí si to užívaly a řádily mezi nářadím o 106 :-), stejně jako Devilek, Oskárek i Rozí.. no prostě u nás bylo rušno :-). Mám trochu obavy o Oskárka, mám pocit, jestli se mu nevrací zánět, zdá se mi, že začíná více klopit hlavičku, a tak asi pro jistotu přeléčíme Oskího ATB. :-)

24.9.

Tak se tu opět hlásím po víkendu s novými zprávičkami a fotečkami z útulku:-)

Začnu hned stropem.. kluci makali, je téměř hotovo, tak ze 3/4, ještě chybí dodělat 2 řady OSB desek se zateplením a o víkendu jsme domluveni se Standou B., že dodělá elektriku a světýlka :-) aby nám.. freťulkám a my co tam chodíme bylo "hej" :-) fotečky z pracovních činností přidávám.. na fotkách jsou Ondřej a Honza. Ondřej odjel v neděli domů na Slovensko.. všem "klukům".. jak Ondrovi, tak Honzovi, i Martinovi.. OPRAVDU MOC MOC DÍKY :-)

 

 

p1010194.jpg

 

No a další zprávičky už jsou "fretčí":

Evelyn už je naprostý pohodář, miláček, zlatíčko.. a dokonce když sní celou mističku s masíčkem, lítá jako pominutá všude možně a hledá papu.. normálně má hlad :-) No to je bomba.. Evelyn má hlad.. !!! :-) Každý den sní opravdu více než 2 konzervičky s masíčkem, granulkama tedy zatím pohrdá (ty má pochopitelně v mističce stále), ale raději se shání po "měkčí" potravě :-) jinak je zlatá.. na kšírkách lítá, chodí, a pak dokáže hodiny spát za mikinou :-) fotečka je z pelíšku :)

 

p1010195.jpg

 

Další fotečky jsou Simonka.. kterému tedy u nás nikdo neřekne jinak než Žižka..:-) Nevím, mě to připadá, když srovnávám s Jackem, že je Simon ještě mimino.. I podle způsobu hraní mi to tak přijde.. Je velmi drobný, vypadá opravdu jako samička, velikostně, ale jinak je to nádherný hravý stříbrňák.. už mi tedy taky visel na prstě, a to tak nešikovně, že ani nešel "odpojit", ale nakonec pustil.. je to úžasně rošťák.. stále by si jen hrál a hrál.. i Nallince, která s ním bydlí, už občas dochází chuť si s ním pořád hrát a raději by spinkala.. :-) Fotečky jsou ve fotoalbu :-)

p1010206.jpg

p1010197.jpg

 

 Nallinka.. je zlatíčko.. nádherná šampaňka, taková dáma.. je velmi hravá, ale zase jen omezenou dobu :-) se Simonkem se tedy vyblbnou šíleně moc :-) Jen Simonek je k neutahání.. :-) Oba jsou tedy děsní prasátka.. do záchůdku se strefí asi jen omylem, jinak je všechno káko všude možně.. :-(

 

p1010213.jpg

 

 

Fotečky Arthurka  zatím nemám, protože komunikovat s Arthim je zatím o život :-(. Je to divoch první třídy, když mu jdu uklidit klic, jen strčím ruku v silné rukavici do klece a už je zakousnutý.. a to fest.. a tahá.. nechtěla bych to zažít bez rukavice.. :-(. S Arthím bude ještě hodně práce.. je to ale náhderný mladý albínek.

Quína je pro mě zatím záhadou.. a tak ji beru zatím s respektem.. jak psala Zuzka, zprvu v útulku byla divoška, pak se hodně uklidnila, je však nevyzpytatelná.. Tak až ji trochu více poznám, napíšu víc.. Quína je však velmi čistotná.. :-) 

Adámek už začal jíst i granulky, konzervičkám dává tedy přednost, ale když dojde, vezme za vděk i granulkama :-) už se krásně spravil a je to opravdu miláček :-) 

a na závěr jedna naprosto skvělá a úžasná zpráva: FORRESTEK MÁ NOVÝ DOMOV !!!!  Jana a Standa B. si Forrestka nechají natrvalo :-) Jak víte, Jana se Forrestka stará už od července a Forrestek díky ní udělal obrovské pokroky, a je z něho úplně normální klučina.. když vzpomenete, i "poslední" injekce nebyla vyloučená vzhledem k jeho zddravotnímu stavu. Však především díky Janě se ze všeho Forrestek úžasně dostal, lítá jako čamrda a spinká v posteli.. Negativum je, že necítí, kdy jde na záchod a prostě čurá a kadí tam, kde zrovna je, takže péče o něho je poměrně ztížená, ale i přesto se Jana se Standou rozhodli si Forrestka nechat.. STRAŠNĚ MOC DÍKY.. A  Forrestkovi nemůžeme přát nic krásnějšího, než bydlet u Jany a Standy s jejich freťulkama :-)

Ještě jedno poděkování - manželům Th.. moc děkujeme za balíček - granulky pro jejich čtyřku :-) Balíček jsme dostali v pořádku :-)

 

No, a to by bylo pro dnešek vše :-)

  

 

 

21.9.

Včera byl velmi náročný den..

nejdříve přijel zpět do útulku Jamalek.. nevím, zatím se zdá OK, uvidíme, vezmi si ho o víkendu "do parády" a vyzkouším, jak je :-)

Poté Pavla přivezla od Zuzky z ostravského útulku celkem 4 fretečky: Quínu, která je nevyzpytatelná, někdy hodná, někdy kouše o 106, tak se na ni podíváme a uvidíme co a jak :-) pak krásnou šampaňku Nallu a  jednookého Simonka - oba jsou strašně moc hodní, krásní, Nalla je nádherná, Simonek sice nemá jedno očičko, je velmi drobný, vypadá jako samička, je to ale krásný stříbrňák, a s Nallou jsou obrovští kamarádi, a tak by bylo fajn, kdyby šli do adopce oba společně.. myslím, že si už užili dost negativního, Simonek vůbec, a tak toto budu k adopci podmínkou :-). No a  nakonec přijel  zlobivec albínek Arthurek, který potřebuje ještě důkladnou výchovu..  Fotečky udělám o víkendu a po víkendu přidám :-) Včera jsem to opravdu nestihla, protože do toho všeho jsme dělali strop na půdě.. tedy spíše chlapi, ale i tak toho bylo hodně.. nakonec večer ještě dorazil na pomoc Honza, a tak dnes makají kluci zase ve dvou, a tak jim půjde práce od ruky.. včera udělali (Ondřej a Martin) přípravnou konstrukci  pro OSB desky, a dnes už se budou "jen" pokládat desky a dávat zateplení, aby se freťule měly super.. takže o víkendu udělám fotečky a přidám, včera jsem to fakt už nezvládla.. ráno jsem ještě musela klukům uvařit, aby nebyli během práce hlady, takže je toho opravdu vcelku dost :-) Ale jsem moc ráda, bude to super :-)

Tak to ze současného dění v útulku prozatím vše, další zprávičky budou v pondělí.. (pokusím se i o víkendu, ale nemohu slíbit)..

 

 

20.9.

Dnes v podstatě jen pracovně.. ráno v 7 hodin jsem po téměř 13ti hodinové cestě busem vyzvedla Ondřeje a už pracuje na půdě.. je to děsný nezmar :-) Takže včera jsme nakoupili další materiál, uvidíme, jak to půjde, a dnes a zítra se bude pracovat na stropě.. Ondřej říkal, že neodjede domů, dokud strop pro freťulky nebude hotový, aby byly v pohohodě :-) Pravda, že v tomto počasí už je tam v noci a ráno vcelku chladno.. a tak je to už potřeba jako sůl :-) MOC DÍKY ADĚ I ONDŘEJOVI :-)

Pak k nám dle plánu míří dnes 3 freťule od Zuzky, přiveze je Pavla, tak se na ty rošťandy moc těším :-)

No, a nakonec se nám do útulku bude vracet Jamalek, protože už mám několik zpráv, že nové majitele agresívně kouše, ačkoliv s jinými freťulemi je v pohodě, tak nevím, co se stalo, protože Jamalek když šel do adopce byl zlatíčko :-). Měl by přijet o víkendu, tak ho omrkneme rošťáka :-) 

No.. a protože máme dnes opravdu hodně práce, tak to bude vše :-) 

Další zprávičky a první fota z půdy budou zítra :-)  

 

19.9.

Opět u nás finišují přípravy před dostavbou fretčárny.. dnes jedeme ještě nakoupit materiál, a zítra se začíná :-)

Ve spolupráci se Zuzkou z Ostravy připravujeme nové web stránky, na které se potom půjde lépe dostat a Zuzka je bude moci sama upravovat jako my ty naše. Budou stejně jako ty naše pod "estranky".. Tak ještě chvilenku vydržte, pokusím se dát dohromady vše co nejdříve, alespoň základní informace a postupně stránky doplníme :-)

Kdo má zájem o fretčí holčinu a u nás v útulku není, hlásím, že ve čtvrtek přijedou od Zuzky 2 holčiny, jedna tchořenka a jedna skořicová, moc hodné, které mohou jít rovnou do adopce.. tak se chystejte :-) Pak dostaneme od Zuzky ještě jednu "kousavku" do výchovy (abych nevyšla ze cviku, u nás už žádná kousavka není :-) ).

Evelyn se "stabilizovala", na záchůdek nechodí, hází káko kam se jí zachce, ale ani nevíte, jak jsem i za to vděčná :-)

Forrestek už stihl prozkoumat celý dům, včetně toho, že dokázal sám vylézt do prvního patra a uhnízdil se na posteli.. no, prostě je od Jany zvyklý :-) jo.. a opět mě pos.. kdykoliv si ho vezmu do ruky, hodí na mě káko.. doufám, že si to nemám brát osobně :-)

Ostatní freťulky v útulku OK :-) 

Brigáda funguje skvěle, včera jsme měli uklizené klece ve dvou za 3 hoďky :-) tak to nemá chybu :-) 

 

18.9.

Tak.. fotečku jste odhadly vcelku správně.. je na ní Esperanza, zkráceně Espí.. Espí příběh znáte asi taky.. je u nás už 2 roky, když jsme ji koupili ve zverimexu u nás MB v příšerném stavu, téměř 5 minut před smrtí... Espí je naprosté zlatíčko.. moc hodná, milá, prostě z počátečních psycho stavů se nakonec Espí stabilizovala a je z ní "normální" freťule :-) Je virtuálně adoptovaná :-)

No a dál.. co bylo včera.. Forrestek běhal po celém době.. tedy mimo schodů.. o 106 :-) vcelku si padli do oka i snaším psem Angelem :-) a byli v pohodě.. ostatně.. Forrí je od Jany na psa zvyklý :-) byli jsme i venku :-) kde tedy Forrestek lítal tak, že jsem ho pomalu nestačila hlídat.. Jana má "antifretčí" celou zahradu.. takže Forrí je zvyklý lítat venku a nikdo za ním nemusí běhat.. u nás je však vcelu dost nástrah, a tak musíme Forrestka stále následovat :-) Forrímu to ale vůbec nevadí :-)

jinak vše OK, jen začínáme nakupovat materiál na půdu, z května nám ještě chybí strop, který jsme na léto úmyslně nedělali, aby freťule neměly na půdě moc teplo,teď na zimu je však zapotřebí strop udělat, aby se dala půda v pohodě vytopit a freťulky měly stále stejný komfort :-) Takže ve čtvrtek ráno opět dorazí Ondřej až z Michalovců a kluci na se na "to vrhnou".. pak ještě zbyde zakoupit nějaká kamínka, abychom mohli freťulím přitopit, no a na příští rok asi budeme muset řešit přílišná horka klimatizací.. pořád je co dělat a zlepšovat..  fotečky z dostavby pochopitelně přidám :-) po víkendu :-)

Zároveň s tím bych chtěla ještě zakoupit nějaké nové klece, protože stávající "králičí" pomalu odcházejí, jsou různě prohnuté, pletivo kolem dokola také, musím je různě svazovat, aby byly freťule v pohodě a nemohly si případně navzájem ublížit.. stále přemýšlím, jaké klece zakoupit či zda si nechat udělat přímo na zakázku.. je to těžké.. ferret nation jsou super, dají se bez problémů z nich udělat 3 klece nebo dle libosti dvouatrová či třípatrová.. asi si nakonec rozhodnu a koupím alespoň jednu třípatrovou tuto.. ferret tower jsou také super, ale už nejdou tak jednoduše rozdělit na 2 patra, musím do nich lepit mističky, a pak zase nejdou rozdělat, a navíc se díky malým dvířkům a hloubce klece poměrně špatně čistí. Jiné klece - levnější - jsou zase vcelku úzké a freťule v nich nemají dost prostoru.. takže prozatím zakoupím ještě jednu ferret nation a pak jsem zadala poptávku na výrobu klecí na zakázku, z "bazénového" plastu.. jedna klec o velikosti 120x70x60 cm vyjde na více než 3 tisíce.. no.. postupně budu muset zastaralé klece obměnit za nové.. :-)

takže výdaje za to všechno budou opět dost vysoké.. ale jsou nezbytné.

No.. tak to by dnes bylo z trochu jiného než fretčího soudku a zítra zase o fretkách :-)

 

17.9.

Nové zprávičky po víkendu..

V pátek dle plánu odjeli (výměnou za obrovského melouna) domů Míša a Dzamalek.. Nevím, jak oni, ale jejich páníček se na ně moc těšil a už se jich nemohl dočkat :-)

O víkendu jsem udělala pár nových foteček, postupně přidám :-) Jako první taková malá zkouška.. poznáte, co za krasavici je na fotce? (dávám vám čas do zítřka, kdy napíšu, kdo je to :-) )

p1010249.jpg

 

 

Další fotečka patří Evelínce :-) Myslím, že už byste nepoznali, že je to ta neskutečně vyhublá, kost a kůže nemocná freťule s propadlýma očima, bez života.. Evelyn bydlí sama v mé pracovně, kde má stálou volnost, prostor, pohodu a klid :-) Jakmile otevřu dveře, Eve automaticky prozkoumá celé spodní patro domu, proběhne celou chodvu, vleze do každých dveří, včetně koupelny, asi zkoumá, zda mám všude dostatečně vzorně uklizeno :-) Poté se sama vrátí zpět do svého pelíšku.. Spapká za den víc než 2 konzervičky od Gourmetu, a krásně nabírá, už váží 645 g !!!! :-) a začíná nabírat novou zimní srst :-)  

evelyn1.jpg

 

Včera k nám dojel na návštěvu Forrestek..Už mluvím o návštěvě Forrestka u nás, a ne o návštěvě Forrestka u Jany.. protože je u Jany už téměř 3 měsíce, a patří spíš tam než k nám.. U Jany spinká v posteli, takový luxus u nás tedy mít nebude :-) Forrestka je kus :-) a chodí už naprosto skvěle.. jen někdy zapomene dávat nožičky pod sebe, ale spíš jen proto, že je pro něho pohodlnější a rychlejší je "tahat". P.doktor Langer nám nabídl injekce pro Forrestka, podpůrné na rehabilitaci svalů, a tak je každé 2-3 dny Forrestek dostává. A opravdu mu pomáhají.. S Janinýma fretkama už se skamarádil, a tak si myslím, že je otázkou času, kdy u Jany zůstane napořád.. co mu přát víc? :-) a ještě jedna fotečka Forrestka jak si hrál s malým Jackem - Cedricem :-)   2012-09-09-17.26.16.jpg

Jinak Adámek také už pěkně papká, občas i granulky, ale raději má také konzervičky... ty vyloženě vyžaduje a doslova se na ně vrhá :-)

Obrovskou radost mi dělá Ízinka.. Už je naprosto jako normální freťule, běhá po fretčárně, hraje si a chodí si ke mě pro pomazlení a pro pamslky :-) Stejně tak se už chová Sasunka.. Holky svoje obavy z lidí zvládly a tak vyvstává další otázka, zda se vrátí do svých původních domovů či budou k adopci. Spojím se tento týden s jejich majiteli a uvidíme..

Úžasný freťák je Bertík.. je obrovský, nádherný, hodný, milý a skotačivý :-) 

No, a to by pro dnešek stačilo, zase zítra s dalšími fotečkami :-)  

14.9.

Včera dle plánu odjel domů Arnoštek a Tutynka.. Doufám, že se jim u nás líbilo :-) Dnes dle plánu pojedou domů Dzamalek a útulková Míša.  No.. a útulek se nám prázdní, však tento týden odjelo 7 freteček !!!! a to je tedy co říct.. takže celkový počet freťulí u nás "klesl" pod 30, resp. 26 freteček je přímo u nás doma a 4 ve virtuálních adopcích u Lucky, Jany B. a Soni (díky jim moc za pomoc :-)  .. no.. a to je tedy při obvyklém počtu kolem 40 freťulí co říct :-)

V současné době máme k adopci: holčinu vůbec žádnou - žebrám u Zuzky v Ostravě, zda by mi nějakou "nedala" :-) :-) a kluky: Felixe a Tadeáše (suproví kluci, 1,5letí, kastrovaní, strašně komunikativní, hodní, hraví, prostě super společníci. Proč jsou stále (už rok) u nás, je důvodem jen to, že jsou dva albíni.. Albíny málokdo chce, protože se lidem většinou nelíbí jejich červené oči (chyba - ve slunci nádherně září, a i jinak jsou skvělí), a navíc jsou dva.. málokdy si vezme 2 fretky.. lidi si berou 1, a pak si k nám po několika měsících přijedou pro další freťuli.. takovýchto rodin je hodně, co se toto stává.. však lidé mají obavy si vzít rovnou 2 fretky.. což chápu, když je to jejich první.. však stále platí, že nejlepší hračka pro fretku je fretka :-) No, a tak tu kluci jsou a čekají, zda se najde odvážlivec, který si je adoptuje oba.. :-) 

Oskar  - již 5 letý klučina, který k nám přišel se zánětem středního ucha takovým, že měl nález až v hlavě a nemohl ani chodit, točil se stále kolem dokolečka.. byla jsem z něho KO :-( a uvažovala jsem o poslední injekci.. opravdu jsem brečela, když Oskárek chodil kolem dokola a pořád se motal.. nebyl schopný se skoro ani sám najíst.. Naštěstí Pavla Z. zachovala chladnou hlavu a ihned Oskárka dovezla do Brna, kde ho p.doktor Jekl a Hauptman dali dohromady a nyní, po 4 měsících u nás je Oskí naprosto v pohodě..je strašně hodný, mazlivý, už pije i z na páječky a znovu chodí na záchůdek.. prostě fretka jak má být :-) je naprosto úžasný. Zasloužil by si opravdu domov, kde by ho milovali a kde byl tu druhou půlku fretčího života mohl dožít v lásce a milován :-)

Mikešek - je také již 5,5letý freťák, nádherný, barvy dew - tj. bílý s tmavýma očima.. u nás podstoupil 2 operace bouličky na zádech, která se mu tvořila i kvůli rozsáhlému svrabu, který měl. Nyní je vyléčený, bouličky jsou pryč, stehy po operaci jsou vytaežné, a svrabík je také přeléčený. Mikešek je velmi komunikativní, hravý, úžasný.. strašně mu chybí lidská společnost, kterou vyžaduje.. problém zatím maličko je, že si neumí hrát. K nám se dostal proto, že jeho majitelka - mladá dívka - dala přednost dvounohému příteli před svým čtyřnohým kámošem a Mikeška nechala na staroti své babičce.. která se o něho neuměla starat, bála se ho, a tak Mikeška dovezla k nám. A snad právě proto, že si s Mikeškem moc nikdo nehrát, to neumí.. při hře docela silně stiskhne.. ale snad se nám to ještě podaří ho naučit správnou sílu stisku.. Mikešek si chce strašně hrát.. je neuvěřitelné, jak dokáže hopsat a skotačit a dovádět.. a také by si zasloužit rodinu, kde by ho milovali :-)

Devilek - je u nás už po druhé.. Poprvé se k nám dostal vloni v dubnu jako kousavý puberťák - proto se jmenuje Devil - čertík - a vcelku brzy se naučil se "správně chovat" a byl adoptován. Letos v červnu se k nám vrátil znovu, protože adoptivní majitelka se stěhovala za prací do ciziny a fretečky si s sebo vzít nemohla.. a tak se ocitly zpět u nás.. Josefínka již odešla do nového domova a Devilek zatím zůstal a na nový domov čeká.. Je to škoda, protože Devilek je skvělý.. úžasný skotačivý rošťák, malý čertík, který je však velmi milý, hravý, společenský, prostě čertovský andílek :-)  

Bertík - má jako každá freťule u nás také "pohnutý" osud.. Pravděpodobně původně "vyhozený" freťáček nalezený myslivcem v lese, byl předán manželům, kteří již kdysi fretku měli a chtěli si ho nechat. Bohužel osued nebyl příznivý ani k manželům a tím pádem ani k freťáčkovi, kdy se paní z vážných rodinných důvodů nakonec rozhodla dát Bertíka k nám. Čekala jsem kousavého divokého samce, ale Bertík je sice obrovský, divoce vypadající, ale neskutečně hodný, milý, vychovaný a velmi společenský freťák.. zatím nekastrovaný, ale v končící říji, takže pohodvý a nekousavý, kluk.. který hned přišel na to, co kde doma máme, jak vylézt na stůl, jak z něho všechno shodit a pravidelně na mě čeká na polštáři na gauči či v křesle ve fretčárně :-) prostě zlatíčko :-) cca 2letý freťák by si zasloužil rodinu, kde by mohl být co nejvíce volně.. umí se doma slušně chovat :-)

Adámek ze Mstišova - jak vypovídá již celé Adámkovo jméno, Adámka zachránila jedna hodná paní z obory ve Mstišově, kde byl nvenku a slámě.. Adámek vypadá jako větší samička, jen hlavička prozrazuje, že jde o kluka.. Je neskutečně hodný, milý, mazlivý, společenský.. dal nám hodně zabrat s jídlem, protože nebyl vůbec zvyklý na pořádnou a zdravou fretčí stravu a dlouho nejedl.. zhubl na kost.. nicméně začal jíst z misky s naším psem, tak jsem zjistili, jak se věci vlastně mají a mohli jsme začít s účinnou léčbou stravy.. Nyní Adámek už jí granulky, ale každý den a rád - si dá konzervičku od Gimpetu.. začíná se zakulacoat a pomalu může jít do adopce.. Není divoký jako ostatní kluci, je to takový kliďas.. :-) a zaloužil by si i klidný a pohodový nový domov :-)

Buráček - cca 3/4 roku starý fretčí puberťák.. správný divošek, skotačivý, ne moc mazlivý, spíše rád dovádí, honí se a hraje si :-) je to nádherný šampaň, který se také ještě učí sílu stisku.. ale jde mu to :-) Buráček byl nalezen a odchycen policií u nás v MB.. nikdo se k němu však nehlásí.. a tak Buráček hledá nový domov :-)

No.. a na závěr je v nabídce k adopci fretčí čtyřka :-) Monty, Denis, Sára a Pavlínka..freťulky jsou na sebe velmi zvyklé,  jsou u nás od června, a zatím jsem nepřišla na to, jak by šly případně do adopce rozdělit po dvojicích.. někdy si myslím že po páru, jednou že kluci a holky, ale oni jsou prostě na sebe tak zvyklí, že by bylo super je nechat všechny pohromadě.. jenže.. kdo si vezme do adopce 4 fretky, a ve věku 5-3 roky? Moc reálně to tedy nevidím.. A tak zatím budou u nás a budeme čekat :-) A jací že jsou? Monty je neskutečný rošťák..klasický tchořík..  hravý.. stále ho mám přišpendleného na noze, chce šplhat, hrát si, honit se a dovádět.. nekouše, zná sílu stisku a je prostě úžasný.. Denísek je "jezevec" s pruhem na hlavě, ale není hluchý, jak jezevci bývají.. Je mnohem klidnější než Monty.. rád spinká, a když je volně, tak chodí a zkoumá okolí.. vystačí si vcelku sám :-) Sára - skořicková holčina, která když k nám přišla, tak díky nedůvěře ke mě mě vždy "cvičně" kousla, a to hodně, až do krve, a utekla.. prostě kousla a rychle zdrhla.. :-) po 3 měsících u nás už Sárinka získala důvěru, nekouše, mazlí se, je zlatá :-) dovádivá holčina, ne však moc mazlící :-) a konečně moje srdcovka - Pavlínka nádherná šampaň holčina, strašně jemná, něžná, mazlivá, krásná, miloučká, prostě k sežrání :-) Pavlínka však trochu hůř vidí, takže ani moc neběhá, ale o to více ráda se mazlí.. je neskutečně milá :-) 

No a to by z freteček aktuálně k adopci u nás bylo vše.. pak máme fretečky v péči, v léčbě, ve virtální adopci, kterých je ještě celkem 21 - naše stálice :-) - Sunny, Johny, Kraken, Ízinka, Forrestek, Sasu, Evelyn, Sisi, Méďa, Adélka, Meddy, Brunny, Sevác, Žofka, Čenda, Esperanza, Betynka a Bára a ve virtuálních adopcích mimo náš dům jsou Charlie, Damián a Dorka. A o těch detailně zase někdy jindy :-) 

Hezký den, za sebe a všechny fretečky :-) A.   

 

13.9.

2012-09-07-16.31.10.jpgMalý Jackousek včera k večeru odjel s Aďou na Slovensko.. Aďa z něho byla (a je) úplně nadšená. Ostatně, kdo by nebyl, Jack je naprosto úžasný. To, že se bude mít než skvěle vůbec nemusím psát :-) Bude mít kolem sebe fretčí společnost dalších 4 rošťáků, takže bude mít s kým dovádět :-)

Mám první zprávičky z domova od Inviho.. je naprosto úžasný, hodný, a přitom divoký, strašně rád na dlouhé procházky a dovádí.. Akorát děsný prasátko :-). No, snad se toto časem spraví :-)

S Mikeškem jsme byli na kontrole, vše je v pořádku, dostal další dávku na léčbu svrabíku, tak už snad bude vše jen OK :-) Mikešek je děsný rošťák, hraje si velmi rád, ale nezná bohužel sílu stisku a tak při hře kousne až moc... Nevím, Mikešek je už 5,5 letý, jestli se mi podaří ho v tomto směru převychovat, pokusím se :-)

2012-09-02-15.00.05.jpgObrovskou radost mám také ze Sasunky.. ta už lítá, jako by nikdy nekousala, hraje si, kdykoliv se dá vzít do ruky a pomazlit.. jen při hře také více kousne, v tomto směru ještě sílu stisku nezná. Sasu je však mladá, učenlivá, myslím, že se nekousat při hře naučít už brzy :-)

Evelyn jsem včera nastěhovala zpět do fretčárny mezi ostatní freťulky..Uvidím, jak bude na tuto změnu reagovat. Pokud bude vše OK, nechám jí už "normální" režim.. 

Dnes by měli odjet domů hlídaní Arnošetek a Tutu.. Oba jsou moc skvělí a moc ráda jsem je tu zase měla :-)

Zítra odjedou Dzamalek a původně útulková Míša..kteří jsou také super.. 

A ÚPLNĚ BYCH ZAPOMNĚLA S INFORMACÍ, ŽE PŘESNĚ ZA TÝDEN ZAČÍNÁME DĚLAT STROP K FRETČÁRNĚ NA PŮDĚ :-) ABY SE FRETEČKY MĚLY I V ZIMĚ DOBŘE, PŮDA SE DALA DOBŘE VYTOPIT :-) K TOMU JEŠTĚ ZBÝVÁ DODĚLAT ELEKTRIKA A PÁR DALŠÍCH DROBNOSTÍ, A UŽ BUDE VŠE HOTOVO :-) Teď v létě tam však bylo super, příští léto se stropem očekávám větší teplo na půdě, takže bude muset nastoupit ještě klimatizace.. ale to zase dořešíme aktuálně až v létě, červnu, až začnou tepla.. a uvidíme, jak to bude vypadat :-) Opět přijede pomoci Ondřej ze Slovenska.. a pomoc slíbili i další, takže se pak už jen aktuálně domluvíme :-) DÍKY MOC ZA OCHOTU A POMOC VŠEM.. předem. :-)  

 

11.9.

dnes je u nás pohoda a klid :-) freťule lížou pastu, mlsají, běhají, hrají se, prostě paráda. Balíme Jacka, který pojede zítra večer domů celých 800 km...

Zítra také navštívíme veta s Mikeškem, ale rána je v pořádku, stehy už nemá, tak jen na kontrolu :-) Jinak z Mikeška se nám vyklubal také pěkný rošťák a uličník.. kousání je to tam a Mikešek si strašně rád hraje :-)

to by pro dnešek bylo tak asi vše :-)

10. 9. po třetí :-)

tak se dnes hlásím po třetí :-)

večerní návštěva pro adopci Jasmínky byla velmi překvapující.. Jasmínka ihned zaujala svým chováním a odjela do adopce i s batůžkem na výlety :-) Zároveň však majitelé Carmen (od nás) stále toužili ještě po jedné fretečce, ale nemohli jsme najít tu pravou.. paní však uviděla Inviho a už ho nedala z ruky.. a tak Invi odjel nečekaně brzy do nového domova :-) Dle Carmen vím, že se bude mít skvěle a jsem moc ráda, že si našel domov takto brzy, že si bude hned zvykat v novém domově. Je skvělý. Zaslouží si to. Za obě adopce moc moc díky :-)  

 

10. 9. po druhé :-)

nové hlášení místo zítřejšího rána :-)

brigáda v útulku funguje, dnes jsme pracovali ve dvou 2.5 hodiny, a to jsme opravdu makali.. ale pro mě to znamená, že mám hotovo za polovinu času.. a zbyl mi čas na mazlíčky.... 

takže hned nové hlášení: Invi je skvělý.. strašně hodný, nádherný tmavý freťák, který se trochu bojí, schovává se, ale když mu  dám prostor, najde odvahu, přijde si hrát, skáče mi na nohy a ani při hře nekouše :-) prostě nádherný zdravě sebevědomý freťák. Bude to skvělý společník :-)

Stejně tak mi tu právě teď běhá a zkoumá vše co dělám Bertík.. Na Bertíkovi je vidět, že už je dospělý - myslím podle figury oproti ještě mimču Invimu :-) Bertík je také moc hodný.. nekouše.. až jsem z nich obou překvapená :-) fakt super kluci. Bertík už se dokonce naučil chodit na záchůdek, což mě také překvapil :-) prostě super pozitivní změny :-)

Eve už snědla dnes druhou konzervičku smíchanou s Vitakraftem... káko je polo...ani tuhé, ani řídké, je vidět, že střeva a veškeré další orgány se vrací k normálu. No, dala nám holka ale zabrat což? :-) Eve bydlí sama, mám ji v pracovně, má separé, aby měla prostor a klid :-) 

Tak, to by z toho hlavního. Ještě pro ty, co se zajímají o stránky Fretek Ostrava.. stránky vykazují odkaz na vir, ale zavirované nejsou, pokud tento odkaz obejdete, je to OK. Pokud máte z viru obavy, stačí navštívit facebook fretek Ostrava, kde jsou veškeré informace od Zuzky Machovské. Vymýšlíme se Zuzkou co dál s jejími stránkami, tak snad se nám podaří toto zlepšit :-)

tak, toť zatím vše, přeji krásný večer a ahoj všem zítra :-)

 

10.9.

Během posledních pár dní jsme měli v útulku zase několik změn.. 

především k nám přibyl nový freťáček, zakoupený ve zverimexu, a v podstatě nechtěný.. po koupi majitelé zjistili, že fretka potřebuje nějakou péči, a tím pádem nevyhovuje jejich mladickému způsobu života, a tak rozumnější dospělý člen rodiny rozhodl, že fretka musí někam, kde se o ni lépe postarají. A tak přijel INVI. Nic moc o něm majitelé nevěděli, ani jak je starý, prý je to kluk, atd atd.. o fretce prostě nevěděli vůbec nic. Invi byl zavřený v kleci, až někdy špatně chodil na zadní nožičky... dle slov přítelkyně majitele. Tak zhruba jak to vypadá..Invi je asi letošní jarní mimčo, krásný tmavý freťák, mladý, nempohu mu majít přirození, a tak raději zajedeme k vetovi, zda je vše OK.. Doma se hned proběhl a vrhnul se na granulky.. je hodný.. dle majitelů občas kousne, ale mě zatím nekousl, ačkoliv jsem ho hladila a mazlila.. nikdy neudělal nic.. Je hodný.. :-)


Poté stále hlídáme Dzamalka a původně útulkové Míšu, Arnoštka a Tutu.. jsou skvělí všichni  :-)

Dnes také čekáme další návštěvu na adopci, tak uvidíme, jak to dopadne, zda si zájemce s některou fretečkou padne do oka :-)

Obrovský dík musím složit Janě B., která se více než týden starala o Adámka a Evelyn. Adámek už je skvělý, papká granulky a maličko přibírá na váze a chová se už jako "normální" fretka :-)

Eve se zdá, že opravdu svůj boj o život zvládla, žádná změna k horšímu se nekonala, a Eve už po Jany péči papká půl napůl granulky namočené do konzervičky, a sní za den celé 3 mističky této směsi :-) Pomaličku přibírá, moc stále neběhá, její tělíčko je pořád ještě slabé, ale pomalu rekonvalescuje a lepší se. Nemusím psát, jakou máme nejem my s Janou tady radost, ale dle telefonátů a dotazů vím, že i vy všichni, kdo jste Eve poznali osobně a kdo jste se o ni starali.. Holky moc díky :-) za zájem, za starost.. vypadá to už, že se  z toho Eve opravdu dostane, a to považuji za - nejen svůj - prozatím největší úspěch "ve vracení fretce života" :-) Protože jsem si vždy říkala, že jestli "to dá" Eve, tak už snad zvládnu snad všechno.. Opravdu moc díky za pomoc všem :-)

Forrestek si stále týden po týdnu prodlužuje prázdniny all inclusive u Jany.. je u ní už více než 2 měsíce, a má se opravdu jako v ráji.. hodně běhá, rád by se kamarádil s jinými freťulemi, a to se mu včera povedlo s naším malým Jackem.. jak ti dva si vyhráli.. odpoledne přidám fotky a snad se povedlo i video :-) Jani.. opět další velké dík :-)

Pak ještě jedna velká novinka v chodu našeho útulku.. máme nové pomocníky, brigádníky, kteří přijdou tak 2-3 x týdně uklidit klece.. Rozhodla jsem se pro tuto i když placenou pomoc po dlouhé úvaze a přemlouvání ostatními, kdo ví, jak to tu chodí, protože opravdu denně obstarat cca 30 klecí a více než 40 freteček je téměř nadlidský výkon a já nedělala nic jiného než práce a fretky.. Doufám tedy, že když mi někdo pomůže s tímto, budu mít i více času na výchovu freteček, na delší procházky s nimi, a pak také třeba zbyde čas třeba i pro mě osobně.. A snad i díky tomu se nadále nebudu muset bát dalších přírůstků do útulku, nemusím odložené a nechtěné fretečky odmítat a může vše chodit, jak dosud :-)

Tak to by bylo pro dnešní ráno vše :-) přeji krásný den :-)


 

 

 

 

5.9.

Dnes mám bohužel trochu smutnou - no, trochu u veselou - zprávu. U Zuzky v Ostravě je od srpna freťáček Simon, nalezenec, který se do útulku dostal bez jednoho očička. Jmenuje se Simon. Simonek musel znovu podstoupit operaci a tak Zuzka postupně na jeho léčbu vyčerpá dost financí z účtu Fretek Ostrava a tak tímto prosím, zda by bylo možno na Simonka přispět - přímo na účet Fretky Ostrava:

MOC ZA SEBE I VŠECHNY NAŠE FRETEČKY DĚKUJI.

 

 

 

simon_1345408025.jpg

A příběh Simonka? 

 

Samec přišel do útulku po odchycení hodnými lidmi. Nejdříve to vypadalo, že je to přeříjená samice, ale když vylezl z klece, málem Zuzce vypadly oči z důlků. Samec váží 680 g!!! Místo pravého oka má jen prázdný důlek, rána je čerstvá 20.8. podstoupil Simonek operaci.  Simon měl svrab rozlezlý snad už po celé hlavě, na těle velice řídkou srst, vypadá to na nějaký ekzém nebo plíseň. Co Zuzka zahlídla když jí visel zakousnutý v ruce, tak na straně, kde mu chybí oko to vypadá, že má vylomené nějaké zuby. Simon byl velice vyděšený, protože na jednu stranu nevidí neustále se točí v kruhu. Útočil na jakýkoliv pohyb kolem klece. Ze začátku nechtěl jíst. Zuzka však odvedla skvělý kus práce, Simonek si už dnes hraje, skotačí, tolik nekouše a zotavuje se po operaci. Platba za operaci však Zuzku teprve čeká. Proto prosím o příspěvek, číslo účtu je: 2100145329/2010 :-)
 
4.9.

 

 

připravujeme s Meddynkou další vydání Novinek do Meddynky, takže budou za 3 měsíce zpět, včetně všeho, co se v útulku událo, detailního vyúčtování atd. Pošlu doufám všem během 14ti dní :-)

3.9.

Po pár dnech přestávky se zase hlásím.. Omlouvám se, že nejsou stránky upravovány denně, ale přiznám se, že toto moc nestíhám.. Dovolené, moje vlastní, kolegyň v práci, služební cesty atd.. Od poloviny září už by se mělo vše vrátit do starých kolejí a tak se i toto snad zlepší :-) Momentálně jsem mimo ČR, a tak o freťulky se starají doma a Evelínka a Adámek jeli na pár dní na chaloupku k Janě a Forrestkovi. Mám od ní první zprávičky, Adámek už papká granulky, chutnají mu Vitakraftky.. a tak asi budu muset po návratu domů rozšířit sortiment nabídky granulek pro freťulky :-) Ale mám z toho velkou radost :-)

Evelínka má stále průjem, ale přikládám to za vinu rozhozenému organismu. Jinak stále Eve papká sama konzervičky.. tak doufám, že i tyto zdravotní problémy zvládneme :-)

Co se maličkého Jacka týče, už má novou rodinu a bude se stěhovat za Hubínkem, Gábí a Avatar (kteří pocházejí všichni od nás) na Slovensko k Adě.. Jack je strašně milý.... nedokáže být chvíli sám.. Když spinká, tak to ještě jde, ale stejně nejraději spinká u nás na klíně, ale jakmile je vzhůru (a že vydrží hodně), tak musí běhat... hrát si.. je velmi společenský.. a když je třeba zrovna zavřený, začně plakat.. neskutečně plakat.. a tak je pořád volně, pořád ho mazlíme.. už umí chodit i na kšírkách, je to prostě zlatíčko.. :-) dokáže být s každou fretkou, nevadí mu žádná od nás.. každou honí a hraje si.. nejvíce si asi vyhrál s polotchořkami Johny a Sunny. co ti vyváděli.. to by člověk nevěřil.. :-) jinak byl i s Rozárkou, Oskárkem, prostě téměř se všema.. jak říkám, je pořád na volno, a pak je spokojený... je nejen krásný, ale naprosto úžasný a krásný.. Adi, máš se na co těšit :-) takového prdlouška a rošťáčka jsme ještě neměli.. Jinak papká Totally Baby a že mu jedou :-)

Domů se v sobotu vrátily naše stálice Natálka a Coco.. a vypadá to, že je douho neuvidím :-(. Ale Lucka slíbila, že se s nimi (až to její zdravotní stav dovolí) zajede podívat, třeba na nějaký srazík. Moc se na ně těším.. však to jsou úžasné uličnice :-)

Mám také první zprvávička od Lumpíka. Má se super, a tak jsem moc ráda. Sice s Alfíkem ještě kámoši nejsou, ale třeba to časem přijde :-)

Sasunka má u mě první "zásah".. mám krasných 4x2 zoubků na krku :-) naštěstí se jí povedlo kousnout do klíční kosti, a tak to zase tak nebolelo.. :-) mrška.. syčela jsem na ni výchovně o 106, že jako teda takhle kamarádky nebudeme, a Sasu se asi lekla a začala křičet.. psycho.. ale pak už zase lízala pastu z ruky a byla v pohodě.. jinak mám ze Sasu radost. Až na tento malý incident je naprosto v pohodě, může běhat, nekouše do nohou, nic.. myslím, že ještě tak měsíc, a bude se moci vrátit domů.. že to Sasu zvládne. :-)

Dzamalek s Míšou jsou už naprosto v pohodě, lítají o 106, Dzamalek si nádherně hraje.

Stejně tak si nádherně hraje a skotačí a skáče mi hravě na nohy i Mikeš :-) Z toho mám obzvlášť velkou radost. Mikešek je po operaci naprosto v pohodě, a užívá si výhod a hraček ve fretčárně :-)

V sobotu jsme ještě dostali nový "přírůstek", nalezeného freťáčka Berta. Bertík je asi dvouletý, nádherný, tchořovitý freťák :-) Vrhnul se hned na granulky, miluje je a je velmi hravý a skotačivý.. nezdá se vůbec kousavý.. trochu mám před novou fretkou doma respekt, ale myslím, že zbytečně. Bertík není kastrovaný, ale i tak je v pohodě. Neumí však chodit na záchůdek, a zásadně si kajdí do misky s granulkama.. tak mu záchůdek a misku různě přesouvám z rohu do rohu, zatím neúspěšně.. Bertíkovi se to asi líbí.. snad mu to časem dojde, že klec má jen 4 rohy :-) Jinak je Bertík velmi hravý a pohodář :-)

No, a to by pro dnešek bylo tak asi vše.. :-) přejeme hezký den :-)  

 

31.8.

Hlásím s velkou radostí, že se zatím zdá, že Evelyn svůj boj o život 

p1010242.jpg

V Y H R Á L A. Dnes už to bude třetí den, co Eve papká sama konzervičky od Gourmetu. Ne, že by se přejedla, sní každý den jen jednu, ale celou a sní ji sama.. má po ní tedy děsný průjem, ale snad se s tím tělíčko brzy vyrovná.. Od pondělka tedy znovu dostává ATB. ATB má do soboty. Snad i potom bude vše OK :-) I očka se jí zlepšila, už je nemá "mrtvolně" propadlá, a začíná žít... lítá, pomalu jí nestačí 3 místnosti (které tedy dokáže svým průjmem zadělat naprosto celé :-) ). ALE  Ž I J E !!!!  A už začínám věřit, že BUDE ŽÍT !!!! Tedy řeknu vám, ta nám dala zabrat.. píšu úmyslně nám, protože byla 4 týdny v péči Jany B., která si s ní užila své.. Takže po necelých dvou měsících u nás snad Eve přežije.. Ještě není 100tně vyhráno, stále ještě od vás potřebuje držet palečky. Ale je to opravdu velká bojovnice a bojuje. :-) Jen tak mimochodem ještě, po shlédnutí Eve odborníkem tento usoudil, že Eve byla používána či využívána na porody.. no a když už její věk přesáhl na aktivní či produktivní rození miminek, cca 4 roky, prostě se jí zbavil.. není první ani poslední, a bohužel ani fretky nejsou jediná zvířata, která slouží jen pro získávání peněz svých majitelů.. však se rozhlédněte kolem... největší příkladem toho jsou asi psi.... a to nejen na množení, ale také především "za malou vodou" chrti... i u nás existují organizace, které se se snaží zachraňovat i tato zvířata, např. k nám dováží chrty, kteří již doslova doběhaly a patří utratit, protože se páníčkům už jejich výkon nelíbí.. vím, je to trochu z jiného soudku než Evelyn, ale z lidstva na světě se mi prostě někdy dělá nevolno.. a Eve je jen malou kapkou v moři či oceánu "penězohonců"... Smutné že? No, i takoví jsme.. "páni tvorstva".. vím, že téměř všichni, co čtete tyto stránky, mezi tyto lidi nepatříte, a tak prosím berte z rezervou moje ranní úvahy :-) ale nemohla jsem si pomoci :-)

A teď zase maličko veseleji -) Včera z hlídání odjel domů Alfík.. sice se mi nepodařilo ho dát s někým dohromady, najít mu kámoše, u fretek je to někdy složité, však víte, ale majitelé se rozhodli, že "do toho půjdou" se všemi riziky, pořídili domů druhou klec a odvezli si Lumpíka :-) dětem se moc líbil, už tady s ním blbli, a tak se Lumpík včera stěhoval do Litoměřic. Čekám na první zprávičky, jak to u nich vypadá :-)

Včera jsme měli ještě další 2 návštěvy (opět návštěvní den :-) ), a přijeli k nám na hlídání původně útulkoví Tutu a Arnoštek.. Pokud vzpomínáte, Tutu u nás byla již v prosinci, asi měsíc, kdy přestala prostě jíst, a nakonec jsme po všech vyšetřeních zjistili, že jí prostě nevoněly nové granule.. jo, i takové jsou fretky.. takže od té doby Tutu občas s jídlem stávkuje a je potřeba jí dát zcela novou značku granulí.. trochu se to vymyká fretčím stereotypům, ale fretka je prostě fretka.. Terce patří dík za to, jak ke všemu skvěle přistupuje.. Arnoštek je zlatíčko, tedy tady na nás a Terku, ostatní členy domácnosti kouše.. nepochopitelné, ale je to tak.. oba jsou však v pohodě, a budou u nás asi 10 dní po dobu dovolené Terky a její rodiny :-)

p1010243.jpg

A poslední návštěvnou byl nový přírůstek do útulku, 9ti týdenní miminko - klučina.. Je úžasný, krásný, mazlivý, pěkně "vypasený".. Myslím, že se u nás dlouho neohřeje.. Dle pravidel u nás pár dní zůstane, zda je v pořádku (i když je jasné, že je, ale pravidla ze zdravotních důvodu jsou taková), a pak Hurá do světa :-) Jo, zapomněla jsem, jmenuje se Jack :-) Na fotce se Jack spící rozvaluje již u n ás v pelíšku :-)

No a jinak vše OK. Mikešek hodně spinká, ale to on spinkal vždycky, jizvičku má opravdu krásnou :-)

 

 

29.8.

Evelínka má dnes svátek :-) A že ho holka oslavila!!!! Hned ráno začala sama od sebe jíst konzervičku.. běhala hladově po kuchyňské lince, tak mě napadlo jí ji dát... a ona se do ní pustila s takovou chutí !!!! a přes den ji snědla skoro celou.. a tak jsme dnes kaše vysadily...uvidíme, co bude dál, jestli jí to holce vydrží. Ale že mi udělala radost, to nemusím ani povídat :-)

Mikešek se nám vrátil z Brna !!! Má na zádech odoperovanou bouličku, má náhdernou, asi 4 cm dlouhou jizvu. Ale fakt krásnou :-) a nejraději by pořád běhal :-) Za Mikeška, jeho odvoz a vyzvednutí u MVDr. Jekla a Hauptmana v Brně musím poděkovat Renče.. moc moc díky..  

Z Brna nám pak Mikeška přivezla Pavla s Flaviem.. nehnou se od sebe.. Flavius je naprostý miláček :-) 

Na návštěvě na hlídání máme naši Míšu, společně s kámošem Dzamalkem.. je jí už teda kus :-) pěkně se nám spravila a moc jí to sluší, s Dzamalkem :-) Dzamalek první den trochu stávkoval s jídlem, Míša ne, je tu vlastně taky "doma", ale dnes už je OK :-) i Dzamalek :-) 

Zítra by se měl také domů vrátit 14 dní hlídaný Alfík. Je moc hodný, akorát rodina k němu chce ještě jednu freťuli, ale mě se nepodařio za těch 14 dní najít žádnou, se kterou by se snesli.. buď nepadl do oka někomu Alfík nebo naopak nepadla do oka Alfíkovi naše "nabídka"... a tak stále bydlí sám..

No.. a jinak vše při starém :-) 

 

28.8.2012

Ahoj všem... po týdnu opět novinky. Omlouvám se, že nejsou teď denně, ale den má pořád jen 24 hodin a nedá se nafouknout... a snad mi nebude mít za zlé, když napíšu, že fretečky mají přednost :-) 

a tak co se za ten týden událo:

-

p1010237.jpg

v první řadě nejdůležitější událost, náš srpnový srazík. Sešlo se nás tu ke dvaceti, někdo od pátku do neděle, někdo - spíše jen jedinci - jen na sobotní odpoledne. Většinou nás navštívili naše bývalé útulkové fretečky, ale i neútulkové :-) Lidiček tu bylo habaděj a fretečk v našem domě bylo přes 60 !!! Tak tak jsme se vešli :-)

p1010233.jpg

 i jsem měla trochu obavy, zda to náš dům vydrží, ale vydržel :-) holky vařili, starali se o fretečky, všichni společně se bavili a bavili :-) Byla to BOMBA a už jsme domlouvali další podobné srazíky :-) Naplánujeme.

Obsáhly jsme účast téměř ze všech i vzdálených koutů naší republiky.. Morava severní i jižní - Štenberk,  Brno, jižní Čechy - České Budějovice, severní Čechy - Liberec, východní Čechy - Hradec Králové, střední Čechy - Praha a okolí, no a chybí nám jen západní Čechy - holky z těchto míst - doufám, že příště doplníte naši zeměpisnou účast :-) a když by se přidalo ještě Slovensko (Adi :-) ) - nemělo by to chybu :-) :-) :-)

p1150328.jpg

jako "kulturní" program, jsme si "střihli" malé historické představení přímo u nás v Plužné, takže nechyběla střelba z děla z období třecetileté války (1618-1648), ukázka a výklad chladných i palných zbraní, pochopitelně nechyběl šerm :-) 

p1150335.jpg

který vypadal jako opravdový :-) až se mě holky ptaly, co si ti mí (moje drahá polovička a můj syn) udělali :-). Tak věřím, že i toto se líbilo :-) Ve vesnici jsme potom účastníkům akce předvedli i super zvířátko - fretku - o které byl velký zájem a lidé se ptali a ptali. Naše 

p1150348.jpg

sousedka mi dokonce sdělila, že už ví, proč chodí po své zahradě jako po plovoucí podlaze - resp. z jednoho krtčince na druhý.. protože krtkové od nás se přestěhovali k nim.. a protože víme, nejen z historie, ale i z praxe, že fretka jako "deratizátor" "funguje", budu pro sousedku sbírat "bobky", aby se i od ní krtci přestěhovali zase o kus dál.. doufám, že ne k dalším sousedům :-) nevadí, bobků je u nás dost pro celou vesnici :-) Všechny fotečky přidám dnes do fotoalba :-)

 

No, po víkendu náš útulek "zchudl" o 2 fretečky, nečekaně do adopce odešel Flavius. a ihned se stal miláčkem celé nové adoptivní rodiny.. kde ho milují nade vše. A Flavius to ví, a tak si je nádherně podmanil. :-)

Miminko Lízinka se vrátila domů.. její fretčí lidská maminka zde nasbírala dostatek know-how, pomazlila se i s otatními fretečkami a přestala se - v mezích normy - bát fretčích kousanců :-) a zjistila, že její miminko Lízinka je naprosto skvělá. A tak se povedlo, a Lízí odjela domů :-)

Na návštěvě byl u nás Forrestek :-) Jana nám ho půjčila jen na odpoledne, a zase musel k ní domů, kde má veškerou péči all inclusive :-) Forrestek dělá pokroky, změnil barvu ze zrz na klasickou tchoří, přibral a je prostě boží.... stejně jako péče Jany :-) Jani, slova díky se nedají vyjádřit pár slovy..tak snad víš, jak moc ze srdce děkuji :-)

Evelyn měla také celý víkend péči all inclusive od Gabči a Nely, které k ní místo mě vstávaly i v noci :-) Holky moc díky :-) Můj či náš společný miláček Eve se bohužel moc nelepší.. je stále hubená kost a kůže a stále nechce sama jíst.. takže krmení kaší ze stříkačky cca každé tři hodiny, s jednou delší přestávkou.. někdy Eve trochu kaše i vyblinká, někdy ne, někdy má káko průjmovité, ale od včerejška zase krásný bobek.. vypadám jako totální trotl, že se rozplývám nad kákem, ale mám vždy děsnou radost, když Eve - kamkoliv - "hodí" normální bobek :-) Eve je jinak miláček. I velmi ráda běhá, i když díky slabému tělíčku jí to moc nejde.. ale ráda je i venku, zahrabe si, maličko se proběhnem.. moc ji ale nevysilujeme.. potřebuje také nabírat sílu spánkem. Ale Eve je prostě boží.. bojuje a chce žít.. tak snad se nám společnými silami povede překonat toto období :-) Držte nám palce.. a holkám za víkendovou péči moc moc díky :-)

Mikešovi se vrátila boulička, a tak v neděli odjel s Renčou do Brna k MVDr. Jeklovi a Hauptmanovi a pak si ho zase vyzvedneme :-) Ren za pomoc moc díky. A dnes bychom měli o Mikešovi více :-) Ale prý to nebude snad nic vážného :-)

 

 

Lence M. strašně moc děkuji za vlastní aktivitu se  se sháněním sponzorů pro náš útulek. Napsala tak krásný dopis, že ho až tak hezký  snad ani nemohu odeslat :-). Velmi si toho vážím, a ať už se sponzor najde či ne, už za toto opravdu velký dík :-). V každém případě uvedenou společnost na základě dopisu oslovím :-) Moc díky.

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 18
Celkem: 2835245
Měsíc: 30291
Den: 1424