Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veterinární ošetření pro fretky

Bohužel stále platí smutný fakt, že mnoho veterinářů fretkám nerozumí, max. okrajově, a stále se stane, že veterinář použije vakcínu, která je pro fretky nebezpečná (Canvac, Duramone, přičemž Canvac je vyloženě zakázaný, ale stále jsou veti, kteří dají), na léčbu ušního svrabu použijí Otospectrine (lék, po kterém fretkám znekrotizují uši, které odpadnou, v lepším případě, v tom horším fretka zemře), neumí pořádně fretku vykastrovat, atd... Proto je velmi důležité, abyste si veterináře ověřili... To, že je váš vet dobrý pro psy a kočky, neznamená, že bude dobrý pro fretky.... Nebudu psát, se kterými vety mám špatné zkušenosti, je jich mnoho, napíšu ty prověřené a dobré :-) a ty ostatní vezměte, že do této skupiny prostě nepatří :-). Je jasné, že nebudete jezdit na očkování přes půl republiky, ale ověřte si, předem, a při aplikaci jako takové prověřte, že vet dává tu vakcínu, na které jste se domluvili.. nejednou se nám stalo, že byla telefonicky domluvena vakcína, poté vet dal jinou a následně fretka zemřela.. při řešení nám vet sdělil, že on je ten, kdo má právo se rozdhonout o vakcíně, a ne my "tupci"... takže opravdu pozor, ke komu chodíte. Najděte veta, který netrpí egoismem, je ochoten přiznat, že něco neví a léčit na základě toho, případně vás doporučit tam, kde znají problém, který musíte řešit. Další velký problém, a to se netýká jen zvířat, ale lékařů všeobecně, je stanovení diagnozy.. bohužel u nás je zvykem léčit naslepo, systémem pokus - omyl.. nemusím říkat, že to je špatně.. Teprve, když víte, co vám je, znáte příčinu problému, můžete najít správný způsob na léčbu. 

Z našich zkušeností mohu doporučit kliniku Salvus, Mladá Boleslav, MVDr. Jiřího Langera, MVDr. Jiřího Langera ml. a MVDr. Martina Zákravského. http://www.salvusmb.cz/, kde jsou skvělí, mají super přístup :-) a mají sono, RTG. Na jejich konto patří x-desítek zachráněných fretek u nás v útulku, a především přeříjených samiček, které operují s jistotou, a fretečky jsou v pořádku a přežijí i ty, které tam přivezeme těsně na dvanáctou. Za to jim patří obrovský dík. Navíc mají non-stop službu, takže je možné je navštívit kdykoliv. 

Pak bezesporu naprosto nejlepší co se týká malých zvířat, fretek především, v celé republice jsou MVDr. Vladimír Jekl a MVDr. Karel Hauptman http://www.veterinarniklinikabrno.cz/, kam jezdíme z útulku s "případy" se kterými si u nás neví rady, a to např. unikátní operace Meddy (otospectrine), Pindík (obráceně rostlé přirození), Kiloušek (kýla) a další a další, které zde ani nemohu všechny vyjmenovat. Na jejich "konto" patří také x-stovek zachráněných freteček nejen od nás, ale z celé republiky. V současné době otevírají soukromou kliniku, veškeré info najdete na jejich webových stránkách. 

Přejeme všem, aby vaše fretečky byly co  nejméně nemocné :-) a v případě nemoci brzy zdravé :-) 

 

 

 
 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 18
Celkem: 2835500
Měsíc: 30386
Den: 1417