Jdi na obsah Jdi na menu
 


PETICE ZA ZÁKAZ PRODEJE ŠELEM V OBCHODECH SE ZVÍŘATY


obrazek1.jpg

Ministerstvo zemědělství

odbor živočišných komodit
oddělení ochrany zvířat

Těšnov 17

117 05 Praha 1

 

 Petice za zákaz prodeje šelem v obchodech se zvířaty

 

dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod,
zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním,

zákona 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání, čl. 13a – zvláštní podmínky pro obchod se zvířaty určenými pro zájmové chovy (dále jen „obchod se zvířaty“)

 

Vzhledem k množícím se případům špatného chovu šelem v obchodech se zvířaty (psi, kočky a fretky), které jsou v obchodech se zvířaty umístěny v nevhodných (malých) klecích (psi a kočky) a dokonce akváriích se stálým osvětlením (fretky), bez odpovídajících možností potřeb šelem - každodenního pohybu, ošetření, apod., často při návštěvě obchodů se zvířaty nemají tato zvířata dostatečný přísun potravy a především vody, často jsou chovaná na nevhodných podestýlkách (především fretky), klece a akvária jsou zařízená především pro marketingové účely – aby se zvedla prodejnost těchto zvířat - na úkor jejich zdraví a pohodlí; podmínky a ošetřování šelem v obchodech se zvířaty stejně jako neznalost prodejců – ošetřovatelů těchto zvířat v jednotlivých zverimexech -  neodpovídají základním potřebám těchto zvířat; zvířata jsou mnohdy umístěna v obchodech se zvířaty nepřiměřeně dlouhou dobu (i rok a déle), což naprosto (často nenávratně) mění negativně charakter a povahu zvířete;

 

z těchto důvodů -  my, níže podepsaní, žádáme o změnu zákonů na ochranu zvířat v těchto konkrétních bodech a důslednou kontrolu a sankcionování ze stran FÚ, KVS a obcí.

-        POŽADUJEME ZÁKAZ PRODEJE ŠELEM V OBCHODECH SE ZVÍŘATY. 
 
Děkujeme.

Za petiční výbor:
Fretky Boleslav
, Plužná 43, 294 23 Čistá u Mladé Boleslavi, IČO: 22846492

 
Zastupovat petiční výbor při jednání se státními orgány je oprávněna

Alena Nedbalová, Družstevní 657, 293 06  Kosmonosy,  tel.: 773082536

 (klauzule vyžadovaná §5, písm. 1 zák. č. 85/1990 Sb.)
 
Petiční archy zasílejte na adresu:

Fretky Boleslav, Plužná 43, 294 23  Čistá u Mladé Boleslavi

 
V Plužné dne  29.8.2011

 

 

Petice ke stažení pro tisk zde: PETICE

Podpisový arch ke stažení zde:  podpisov_arch

Petici prosím stáhněte, podepište a zašlete na výše uvedenou adresu.

K petici se můžete připojit i elektronicky a podepsat ji na netu na adrese: http://www.petice.net/petice-za-zakaz-prodeje-selem-v-obchodech-se-zviraty či poslat nám Váš zájem e-mailem (utulek.boleslav@seznam.cz), Váš zájem nás potěší, ale právní váhu pro odevzdání ministerstvu má pouze podpis fyzický na papíru.

Pokud nás chcete podpořit umístěním na svém webu – budeme rádi a děkujeme.

 

K Petici ještě jedno  vysvětlení.. Dostáváme hodně dotazů PROČ či přímo připomínek, PROTI ZÁZAKZU, ale s tím, že by připomínkující byli pro, aby Petice byla za stanovení podmínek chovu zvířat v obchodech se zvířaty.. že proč je to přímo za zákaz prodeje? Přiznám se, že jsme tuto možnost dlouho zvažovali a přemýšleli o pro a proti té či oné petice. Že toto dilema vyhrál přímo zákaz prodeje, k tomu pomohl především argument, že šelmy jsou odlišná zvířata např. od plazů, ptáků apod.., která potřebují denní kontakt - i několikahodinový - s lidmi, potřebují soustavnou výchovu, aby z nich byli mazlíci a dobří společníci, aby si je lidé nekupovali jako divoké šelmy, které je pokoušou.. jistě, tot riziko není tak vysoké u koček, se šťěnaty se třeba v některých obchodech i mazlí, však fretkám se nevěnují vůbec - většinou se jich bojí, protože koušou.. a právě to je hlavní důvod. Jasně, že jde stanovit velikost klece, možná by i šlo nařidit kvalitu krmiv (protože ve většině obchodů krmí těmi nejlevnějšími bez ohledu na kvalitu), a tak. Ale jak chcete nařídit, jak dlouho a jak mají šelmy v obchodech vychovávat? a hlavně jak to kontrolovat? Myslíme si, že to prostě nelze zařídit, a právě proto z toho vyplnula jediná možnost - a to zákaz prodeje šelem v obchodech se zvířaty. :-)

 

8.9. Chodí nám první podepsané petice !!! :-) Moc děkujeme za zaslání Monice Z., Ivaně B. :-)

 

16.9., 20.9. Dostáváme poštou další podepsané petice.. Děkujeme :-)

petice 1

petice 2

 23.9. přišla nám další petice :-) děkujeme :-)

20.10. PŘICHÁZEJÍ NÁM POŠTOU DALŠÍ A DALŠÍ PETICE. MOC DĚKUJEME.

7.11. Máme mnoho dalších archů již podepsaných petic, ještě je času dost, akce bude tak nějako končit k 31.12.2011. Děkujeme za podporu.:-) Máme však i ohlasy "z druhé strany", kdy jsem měla např. telefonát od paní pracující ve zverimexu, která požadovala zrušení naší petice. Neberu nikomu jeho názor, pro všechny takové však podotýkám, že petici nezruším, každý - i my - máme právo na vyjádření svého názoru. Tak nám ho neberte :-)

 

5.12. Máme další a další podpisy na naší petici.. Ještě je téměř měsíc, tak věříme, že ještě nějaké archy přibydou :-)  Všem za to, že jim osud těchto zvířátek není lhostejný, moc děkujeme :-)

 

14.12. Dovolte mi ještě jednu poznámku.. Setkala jsem se s tím, že si lidé myslí, že petice je pouze za zákaz prodeje fretek... Není tomu tak.. PETICE JE ZA ZÁKAZ VŠECH ŠELEM - TZN. FRETKY, PSI A KOČKY. Toto jsou 3 domestikované šelmy, které se bohužel prodávají v obchodech se zvířaty, kde nemají dostatek péče, prostoru atd..

 

28.12. Čas na podpis petice se krátí, stanovily jsme termín na 31.12.2011, začátkem ledna 2012 petice a dopis zašleme na ministerstvo. Kdo se chce ještě přidat, neváhejte, každý podpis si ceníme :-) ..

Stále dostáváme podněty od vás všech, že tam či tam je špatně chovaná fretka - a např. naposledy od paní Dana, ať vykoupíme fretku z Hornbachu v Hradci Králové, že je tam již přes rok.. co s tím? Fretka je prý za poměrně vysokou cenu (přesně kolik paní Dana nenapsala)... Je to složité.. když nebudu brát na zřetel, že bychom museli jet z Mladé Boleslavi do Hradce (cca 100 km tam a dalších 100 km zpět - což je cca 500-600 Kč za benzín), další částka za vykoupení fretky (počítám cca 2000,-). je to celkem 2500 pro nás, kdy fretka skončí v útulku.. kde se o ni postaráme, oočkujeme (pokud fretka již není očkovaná), očipujeme a dle potřeby vychováme a předáme dál do adopce.. Když už to vezmu jen na ty finance, tak za fretku odcházející do adopce jsme stanovili cenu 1200,- tj budeme v tomto případě (započteno očkování, čipování, granule a kočkolit atd na 2 měsíce - což je průměrný čas fretky strávený u nás), bude tato fretka stát cca 3500. Když odečtu částku za adopci 1200,-, budeme 2300 v mínusu... částku, kterou musíme "někde" vzít.. jen při akci 100x100 se na tuto částku musí složit 23 lidí !!!! A výsledek? V Hornbachu si řeknou - "fajn" - fretka se prodala a na její místo nastoupí jiná fretka, která bude stejně trpět ve stejných podmínkách jako tato.. je to řešení?  pro tutu fretku ano.. pro další ne.. nemůžeme takto vykupovat všechny fretky z obchodů se zvířaty.. Strašně moc rády bychom tomuto zabránily, aby už žádná další fretka nemusela trpět v nepřijatelných podmínkách, stejně tak pejskové a kočičky.. právě proto máme PETICI... která věříme, že na tento problém upozorní a snad i dalšímu špatnému chovu šelem v obchodech se zvířaty zabrání.. Proto, kdo chcete pomoci, zapojete se prosím !!!! Akci končíme 31.12.2011 a začátkem ledna 2012 petice i s dopisem zasíláme na ministerstvo !!!! 

Za podporu moc děkujeme všem !!! 

Alena a Lucka  

 

16.1. Akce byla z důvodu vašich žádostí ještě prodloužena, budeme končit 22.2.2012 :-)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kristýna - Most

Ahoj ve zverimexu v Mostě jsem před týdnem viděla fretečku, né v kleci, ale v teráriu, za sklem. Rozhodně jí osm týdnů vůbec nebylo! Je mi jich tak líto. Proti prodeji nic nemám, když to bude zákonem upraveno, jako v kolika týdnech může být fretka dána do zverimexu, i když je špatné že tam může být třeba tři týdny a nikdo na ní ani nešáhne, pak si ani nezvykne na lidi. Je to složité,

L. - A žakové se snad mají dobře?

Já chápu že milujete fretky, taky je miluji, ale říkat že se ptáci mají lépe jen proto že mají dost jídla a pití a dle vašeho názoru jsou v dobrý podmínkách je omyl. Ve zverimexech jsou velcí papoušci jako žakové a arové, kteří sice mají velkou klec, hračky a jídlo, ale to je houby platné když nemají partnera (jedno jestli lidského nebo papouščího) který by se jim denně věnoval. U nesocializovaného velkého papouška vznikají stejné problémy jako u fretky. Agresivita, sebepoškozování, zlozvyky...
Takže pokud by člověk chtěl bojovat proti špatnému zacházení se zvířaty ve zverimexech tím že by zakázal jejich prodej, pak by musel zakázat prodej všech zvířat vyjma křečků, potkanů a rybiček, protože u toho není co zkazit.

Katka, Vilík a Belinka - Re: A žakové se snad mají dobře?

Aj u potkanov je čo skaziť. Sú to inteligentné zvieraté, ktoré v maličkých akvárkach na prašných hoblinách trpia tiež. Často majú všenky, svrab, samičky sú nakryté skôr, než stihnú poriadne dospieť,... Z nudy takisto trpia zlozvykmi a navyše sú zaťažení príbuzenskou plemenitbou.
Podľa mňa nemá vo zveráci ideálne podmienky žiadne zviera, s veľkými papagájmi samozrejme súhlasím. Ale niekde proste treba začať a ak chovatelia papouškov takto iniciatívni nie sú, môžeme byť šťastní, že chovatelia fretiek áno.

mates - Re: A žakové se snad mají dobře?

S těma papouškama souhlasim,ale co víc potrěbujou rybičky,křečci, plazi a další ?Ti papoušci maj aspon tu vyhovující klec ale co chudák fretka když si ji někdo splete s např.užovkou červenou a přimontuje jí na víko terária
zářivku a ještě k tomu se jí v misce válí žrádlo pro morčata.Vám to asi nedošlo...co?Fretka je šelma,stejně jako třeba pes nebo kočka,tak si představte psa zavřenýho ve skleněný nádobě s pilinama,do který se jen tak tak vejde,nad hlavou mu sálají 2 zářivky a v misce má ovesné vločky a seno(taky pro morčata)!!!!!Tak a kdo se ted má hůř,fretka nebo ara hiacintový.....?!!!Lidi,otevřete konečně oči,to je týrání!!!!!!!!!!!!!!!!

Lulu Lenka - VY NICNECHÁPALOVÉ NANICOVATÝ

Tyto petice jsou hloupé,jako hloupý Honza a dítě které jde do první třídy a páťák kterej 10 zasebou propadnul do 4.A.Prosím nepodepisujte tyto petice,oni za to schrábnou majlant...V obchodech(např.zverimex)Se o fretky,kočky,psi...Starají pěkně.Nebuťte blbý a hloupý,aby jste toto podepsali...Má teta pracuje v Táborském Kauflandu v tom zverimexu naproti poslední pokladně a zná spoustu lidí,kteří pracují i v jiných zverimexech a útulcích a zná jich sakra dost,asi tak přes 410 lidí a všichni se o tato zvířata starají pěkně.Nevěřte těm,kteří toto nechápou...

V Bechyni 19.10.2011

Nona - Re: VY NICNECHÁPALOVÉ NANICOVATÝ

Nevím proč tu urážíte lidi. Jenom proto, že tam máte známou a je třeba jedna z mála, kteří se o zvířata starají! Každý normální člověk pochodí, že jakákoliv šelma která je v akvárku a ještě nad ní sálá zářivka, asi moc spokojená nebude!! ale podle vás je tohle asi v pořádku, aspoň jim nebude zima, že. Jsou chovány na pilinách taky v pořádku, to že mají špinavé misky s vodou, kde jsou rozbředlé piliny, taky ok, bohužel tohodle jsem byla svědkem né jednou. Ale asi jsem jen nechápavá a nanicovatá :)

Clarky - Fretka v obchodě

Tak jsem dnes ke svému zděšení zjistila, že fretku nemají jen ve zverimexech, ale také v HORNBACHU!!! V celém akváriu byly dřevěné pelety, i v záchůdku. Sice měla jeden tunýlek, hamaček, a krmivo od vitakraftu přímo pro fretky, ale samozřejmě zářivku přes celý strop akvária. Taky myslím, že za cenu !!! 1850 !!! Kč tam nyní prý 9týdenní samička (velká skoro jako naše půlroční) bude ještě dlouho. Nedovedu si představit, že jí dovlí se prohánět po takovém volkoobchodě několik hodin denně, nebo že se s ní někdo někdy mazlí, opravdu never ending story. Kdybych měla zbytečné 2000, tak si ji beru hned :-( Je mi z toho smutno.

Alena - Re: Fretka v obchodě

Děkujeme za zprávu.. tak to je opravdu vcelku síla.. no, spoléhají na to, že před vánoci si fretku někdo jako dárek pod stromeček koupí.. kde jí však bude konec? to prodejce nezajímá... :-( Také věřím, že Petice alespoň ledy pohne... moc bych si to přála :-) A děkujeme všem, kdo nám v našem snažení pomohou :-)

Lucka-Bella - PETICE

Zdravím vás :-)
Vytiskla jsem pár archů a nechala jsem to hned podepsat každým koho jsem potkala. a už to je na cestě do Terezína,Lovosic,Litoměřic a tam někde do okoli a dnes s tím jedu do Liberce. Tak snad vám pomohou i naše podpisy ;-)
Mám totiž doma freťáčka Cesara. Narodil se 13.7.2007 a nedala bych na něj dopustit.Je to můj andílek...
22.12.2011 nebo 26.12.2011 vám pošlu podepsané petice

Alena - Re: PETICE

Dobrý den, moc děkujeme :-) za snahu, za petice :-) za všechna zvířátka :-)

Daniela - Víc podpisů

Ahoj chci se zeptat,určitě pošlu podpis.. ale jsem schopná jich sehnat hodně.. jak ve škole.. tak od příbuzných..takže mám použít toto ? http://www.petice.net/petice/335/prazdny-podpisovy-arch.pdf A můžu poslat víc podpisů v jedný poště? Děkuju Daniela

Lucka - Re: Víc podpisů

Ahoj pokud máš možnost podpisový arch vytisknout tak jej vytiskni a nech podepsat.Pak nám to pošli poštou na naší adresu,za tvojí ochotu ti děkujeme a pospíchat nemusíš petyce poběží do konce roku.Ještě jednou moc děkuejme :-)
Lucka

OW - Re: Víc podpisů

nemůžeš,a radši kdyš toho tolik nevíš,nehlasuj

Daniela - Re: Re: Víc podpisů

Vrať se do hrobu kamaráde.. nedělám to pro tebe.. ale pro ty ubohá zvířátka :*

Petrinha - petice

Zdravím, zítra odesílám petici z Frýdku-Místku ;)

Petrinha - Re: petice

Jen abyste věděli ve zverimexu v ostravském obchodním centru Futurum jsou fretky v akvárcích, které jsou původně pro hady či želvy. Takže si umíte představit, že tam freťata dýchají jen přes půl centimetrovou škvíru v přední části akvárka. Neskutečné! A když jsem se prodavaček ptala, jak jako ta fretka může dýchat, tak se do mě pustily, že ať se nestarám, že je o ně dobře postaráno. No, ale ruku na srdce, kočku by do akvárka nezavřely!!!!

Alena - Re: Re: petice

děkujeme moc!!!! petici podepsalo hodně účastníků i naší akce Máme rádi zvířata, tak se podpisových archů hodně přibylo... děkujeme moc za každý podpis, za každou účast... stále více je všude informací, v jakých podmínkách jsou - teď především fretky - štěňátek a koťátek v současné době ve zverimexech moc není, ale fretky v akvárkách pod žárovkou bez pelíšku jsou téměr standartem.. bohužel.. :-( Moc díky.

sarussa - petice

Petici jsem vytiskla a zacinam pracovat na podpisech, tak doufam ze do konce pristiho tydne se mi podari nasbirat co nejvic podpisu a postlu to, nebo je to omezene nejak casove?

sarussa - Re: petice

jo tak uz jesm si to precetla, je to do konce roku :-)

Renata Vikartová - zákaz prodeje šelem v obchodech se zvířaty

jsem zásadně proti jakémukoliv prodávání větších savců ve zverimeksech a podobných obchodech.Vyjímku tvoří myši a potkani,kteří jsou na takový zbůsob odchovu zvyklí od malička. V žádném případě,koťata a štěňata.Která potřebují pohyb a naprosto jiný způsob života vč.kontaktu s člověkem.Toto je naprosté týrání.



 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 18
Celkem: 2814283
Měsíc: 28013
Den: 1189