Jdi na obsah Jdi na menu
 


DOROTKA

p1010042.jpg14.2.2011 DOROTKA Včera na výstavě v Brně jsme si vyzvedli Dorotku.. předem naplánovaná akce po mejlíku, která perfektně "klapla" - Dorotku si majitelé zakoupili ve zverimexu na podzim 2010. Dorotka se narodila 10.06.2010. Bohužel jak to tak bývá s fretečkami ze zverimexů, byla odmala Dorotka nevychovaná, nesocializovaná, a když si jí koupí začátečník, málokdy se podaří fretečku správně vychovat.. většinou po prvních kousancích se jí začnou bát - logicky, však víme, že když fretečka kousne, pěkně to bolí - a pak bohužel takové fretečky končí zavřené v klecích a vše se prohlubuje.. jsme velmi rády, když takové fretečky "skončí" u nás, kde si s nimi tak nějak umíme poradit a zatím se nám podařilo všechny "vrátit" do života - ať mluvím o Zarzince, Teylince, Barušce či Salvušce, které již mají nový milujícící domov, či Pixlíkovi, který až na maličké kousání je po měsíci u nás už také v naprosté pohodě :-). A teď se pokusíme vychovat Dorotku :-).

Dorotka prozatím bydlí ve velké kleci, třípatrové, takže prostoru, tunýlků, hraček, hamačků má více než dost, nechám ji pár dní, aby si na nové prostředí zvykla a pak se pokusíme přistoupit k výchově.. Prozatím naše seznamování skončilo prokousnutím mého prstu přes silnou rukavici.. ani jsem neměla odvahu Dorotku vzít do ruky a pustila jsem ji z přepravky rovnou do klece.. Chová se opravdu velmi nepřístupně :-) V kleci už byla v pohodě, seznamuje se s novým prostředím.. občas jí někdo - třeba Xavier - přijde přes mřížky navštívit, tak se očuchají a i to myslím Dorotce pomůže v socializaci.. Jinak majitelé se o ni starali pečlivě - Dorotka je očkovaná, dali nám k ní doma vyrovebenou krásnou přepravku, plnou tašku granulek a Dorotčiny hračky :-). Ty má Dorotka u sebe :-)

18.02. Každý den si Dorčí na chvíli beru a snažím se ji postupně zvykat na lidi.. první den to byla katastrofa.. Dorčí utíká po kleci sem a tam jako splašená, beru si dvoje rukavice na sebe, protože jakmile je v úzkých, kouše jako pominutá.. Nechutnala ji pasta a nic.. tak jsem ji jen chvíli pochovala a vrátila zpět.. druhý den už to bylo lepší.. Sice když Dorčí po honičce v kleci odchytnu, mám pocit, že má srdce před infarktem, ale druhý den už slízla trochu pasty... včera jsme se mazlili déle.. pasta jí chutná, a tak jsem ji i hladila po hlavě chvíli a tak jsme spolu strávili asi půl hodiny.. pak šla zpátky "domů", aby věděla, že se jí nic nestane. Piškotku ukradne a schová.. nejraději spinká ve 2 patře v závěsném pelíšku :-). Ale záchůdek jí neříká vůbec nic.. tam ještě nebyla ani jednou.. zásadně přesně vedle.. :-( .. no bude to ještě dřina :-) ale včera jsme ji už konečně vyfotili :-)

19.2. ZVÍTĚZILI JSME !!!!! Dorotce jsem vyčlenila dnešní celý den - a vyplatilo se.. Byly jsme několikrát venku na procházce, mazlily jsme se, a výsledek? Dorotka papá pastu z ruky, ještě se bojí, když si ji chci vzít, ale už zběsile neutíká a když ji vezmu do ruky, naprosto se uklidní... jen jednou mě maličko kousla, ale hned pustila.. pastu líže z ruky a je jasné, že to nejhorší máme za sebou :-) "zlomili" jsme její nedůvěru v lidi a ukázali jí, že hlazení je naopak fajn :-). Takže budeme dále pokračovat ve výchově, ale už veseleji a také se budu snažit Dorčí naučit na záchůdek :-). Ani nemusím psát, jakou mám strašnou radost.. čekala jsem, že mi bude její převýchova trvat 2-3 měsíce ... a Dorotka to zvládla během týdne :-) Je to zlatíčko :-)

p1010047.jpg28.02.2011 S Dorotkou jsme byly společně týden na horách.. Musím říci, že sníh Dorotka asi viděla poprvé a vůbec se jí nelíbil :-) zábly jí nožičky a hledala nejkratší cestu do teplíčka :-) Jinak je Dorotka moc hodná... vydrží všude a neškrábe na klec.. prostě když jí otevřu, rozkouká se a pak vyleze a vše zkoumá.. a když je unavená, zase si zaleze do pelíšku a spinká... Pořád se trochu bojí, když jí chceme vzít do ruky, ale nekouše.. pastu líže z ruky, bere si i dobrotky a nekousla mě za celou dobu :-) Potřebuje ještě trochu času na zvyknutí si na lidi a bude v pohodě :-)

5.3. Dorotka se lepší a lepší.. Stále se trochu bojí, když běhá volně, jakmile někdo udělá rychlejší pohyb - šup a je někde ukrytá v bezpečí, ale jinak pobíhá a zkoumá :-) je to jen otázkou času, kdy bude v pohodě.. ale to nejhorší má opravdu za sebou :-)

p1010128.jpg14.3. Dorotka běhala včera s Baruškou.. strašně si holky vyhrály, a tak jsem je zkusila dát i společně do klece - ale to se Barušce nelíbilo - s nikým se dělit nebude a Dorotku vyštípala.. Z Dorotky se stává super hodná milá fretečka.. nechá se i chytit, poměrně bez p1010122.jpgproblémů, velmi ráda si vezme pastu, dobrotky, syrové kuřecí masíčko a je z ní fakt super fretečka.. navíc je krásná, má krásnou masku a je taková pěkně stavěná, taková správná slovnanská holka "krev a mlíko" :-)

16.3. Dorotka je suprová.. puštím se společně s Baruškou, i když jinak přes den jsou každá zvlášť ve svém pelíšku.. ale společně si celkem vyhrají, proběhnou se, a Barča hodně pomohla najít Dorotce důvěru v prostředí a lidi.. už není problém Dorotku vzít kdykoliv, pomazlit se.. jediné, kdy ještě trochu štípne je, když jí jdu vyčistit klec.. to se jí nelíbí, že jí lezu do "domečku".. ale i to se časem poddá.. myslím, že za ten měsíc udělala Dorotka obrovský pokrok :-)

18.3. Když jsem včera brala Dorotku, koukám koukám, a holčina nám přišla do říje :-( další fretečka v říji.. jo jo, jaro je znát, i když ne na počasí, tak na přírodě samotné ano :-). Takže musíme naplánovat co nejdříve kastraci. Jinak Dorčí včera zase běhala doma s Baruškou a Xavíkem, stává se z nich super trojka :-) a Dorčí to moc pomáhá najít jistotu v lidi :-)

22.3. Dorotku jsem vzhledem k říji musela z trojice "vyřadit", protože Xavík tahal ji a ona pro změnu Barušku.. takže je zase sama a plánujeme kastraci co nejdříve, nejlépe tento týden.

26.3. Dorotka je již 2 dny po kastraci, která proběhla v naprosté pohodě - Dorotka je mladá, takže žádný problém :-) teď dostává ATB a za 10 dní stehy a bude to :-) jinak se lepší ze dne na den.. ještě potřebuje trochu dovychovat, ale myslím, že bude brzy - do měsíce? - OK..

28.3. z Dorotky mám radost.. včera běhala celé odpoledne, spinkala a zase běhala, a nechala se i jakž takž chytit.. bere ATB, to bez probémů, a nechá se i mazlit a nekouše.. jen si trochu ještě zvyknout na lidi a na prostředí a bude to :-) když vzpomínám na její začátky, kdy jsme ji museli "hodit" z přepravky přímo do klece protože prokousla i dvoje rukavice - nedá se to už vůbec srovnat. Původní majitelé její osud sledují a mají z ní radost, stejně jako my.. :-)

30.3. Dorotka je už OK po zdravotní stránce, po té psychické je na tom mnohem lépe, sice se ještě nedá pořádně chytit, schovává se, bojí se, utíká, ale když je vezmu do ruky nebo mazlím, vůbec nekouše.. s oblibou líže vitamínovou pastu... je opravdu na dobré cestě.. včera se nastěhovala ke Xavíkovi a jsou v pohodě :-) taková zvláštní dvojka.. nikdy nevím, kdy co udělají :-) tedy.. s jistotou vím, že Dorotka vždy překlopí a vyhází záchůdek a bude chodit vedle.. je tedy nečistotná.. zatím :-) ale miloučká a krásná :-)

1.4. Dorotka se lepší se dne na den.. miluje vitamínovou pastu, na které do včerejška dostávala ATB, po zdravotní stránce nám ještě zbývá vytáhnout stehy.. jinak se ještě trochu bojí.. ale když ji mám v náručí, nechá se mazlit, a je moc hodná.. takže až se ještě přestane bát, bude super a bude moci jít do adopce. Zatím si užívá pobyt u nás ve společnosti Xavíka a Barči.. dostali tu největší a nejlepší klec - velkou patrovou ferretku, kde mají dostatek místa i když jsou zavřeni (jinak pochopitelně každodenní volný pohyb mají), ale ferretku užívají úplně suprově.. lítají nahoru a dolů, lezou po patrech a spinkají společně v krásném velkém pelíšku.. když tam přijdu, vykouknou na mě 3 krásné tchoří hlavičky, a každá úplně jiná.. Dorčí je taková buclatá, má i kulatou hlavičku, hodně světlou s nádherným "V" - maskou - mezi očima.. Barčí je taková štíhlá, s tmavou štíhlou hlavičkou a Xavík je podobný Barče, celkem tmavý, i když hlavičku má trochu světlejší, ale pochopitelně je větší a také je štíhlý.. musíme ho ještě vykrmit, na kluka je moc hubený :-) ale Trio je to skvělé :-)

4.4. Dorčí dělá společnost Xavíka a Barušky taky velmi dobře.. Když ji chci vzít a pomazlit, ještě se trochu bojí a snaží se útéct nebo ohnat, ale nekousne.. a tak mazlíme a mazlíme.. :-) Dorčí je jinak nádherná.. je taková "akorát" - po česku, "holka" krev a mléko :-) žádná hubenka, žádná tlušťouška, prostě fretka jak má být.. stále si ji pletu se Sisi - jsou naprosto stejné.. to se mi u fretek ještě nestalo.. zatím je poznám podle toho, že Dorčí je po kastraci, ale až jí dorostou chloupky, nevím nevím.. snad budu moc poznávat podle chování :-)

11.4. Dorotka je lepší a lepší.. pořád se ještě trochu bojí, když ji chci vzít do ruky, ale mazlíme a mazlíme :-) Stehy po kastraci má již vytažené a brzy si začnou růst chlupky :-) je to krásná fretečka :-)

14.4. Dorotka je děsný mlsoun.. snad celou dobu, co je "trojka" puštěná, Dorotka chodí jen do kuchyně si pro mňamku.. sní tedy úplně všechno.. piškoty, syrové hovězí, vitamínovou pastu, úplně všechno.. Masíčko sní hned, ostatní "syslí" pod skříň a běhá pro další zásoby.. vzít ji do ruky je stále ještě problém, musím ji nalákat na pastu a přechytračit, ale když ji beru či držím, nikdy nekousne.. myslím, že pomalu by už mohla jít do adopce, kde by byli trpělí a toto si už "doladili"..

18.4. Chytit Dorotku, když volně běhá, je problém.. chodí si pořád do kuchyně pro mlsky, dokáže šplhat po nohou a "žebrat" o něco dobrého, ale jen ji chci vzít do ruky, zmizí.. musím jí lákat na pastu a pak velmi rychle ji chytit..pak ale vůbec nekouše... je zlatíčko, jen se prostě bojí a nemá ještě důvěru v lidi... ale včera mě velmi mile překvapila.. večer jsem je šla ještě pohladit na dobrou noc do ferretky, zkontrolovat, jestli mají vše co potřebují, a Dorotka přišla sama k dvířkám a nechala se pohladit.. tak jsem si to užívala a hladila a hladila a Dorotka držela a držela :-) tak snad už i toto bude jen lepší a lepší a z Dorotky bude brzy mazel :-) 

22.4. Dorotka mě včera dostala!!! Čekala v pelíšku v kleci až si ji vezmu a mazlily jsme se pěkně dlouho.. :-) dostala trochu pasty a řekla bych, že si to užívala.. zatím nekouše bohužel jen mě.. k ostatním členům rodiny nemá takovou důvěru a kousne je.. Ale i to považuji za velký úspěch!!!! je úžasná :-)

28.4. Dorotka slaví další úspěch :-) Dnes ráno už jukala z pelíšku společně s Barčou a Xavíkem vyloženě ve stylu... "ahoj, co budeme dělat? ..dostanu nějakou dobrotku?" ... a hlavičkou a očkama dávala vše společně s Xavíkem a Barčou najevo.. úžasná... už se neschovává, neutíká, ale přijde k dvířkám :-) Když je na volno, chodí si pořád pro pamlsky, se kterými "zdrhne", ale zase přijde pro další.. když ji chci vzít do ruky, pořád to ještě není to správné fretčí, ale už tolik neutíká.... takže už je vše opravdu pouze otázkou času a důvěry. Myslím, že pomalu může jít do adopce, k trpělivému chovateli určitě :-) A jak se tím výrazem změnil její kukuč :-) už je z ní opravdu super vnímavá fretka :-)

29.4. chytit Dorotku, když je volně puštěná, je stále téměř nadlidský výkon.. když už ji držím, neožene se, nekousne.. to vůbec ne, je zlatá, ale nalákat ji na piškotku, pastu, na něco, aby se dala chytit a vzít do ruky, je stále velmi obtížné.. Dorotka bude moci jít do adopce k někomu, kdo bude mít opravdu hodně lásky a trpělivosti, aby si dokázal získat její důvěru.. do nové rodiny by však už potřebovala.. aby získávala důvěru někoho, u koho opravdu bude a nezvykala si na nás... ale.. to je velké přání že?

6.5. Dorotka dělá pokroky opravdu ze dne na den.. je velmi učenlivá a chytrá.. a strašně ráda mlsá.. to jde strach stranou a u všeho dobrého je první (a poslední) :-) ráda se i mazlí.. k člověku, který by se jí hodně věnoval, by si dokázala udělat úžasný vztah.. je to skvělá fretečka :-) a opravdu již zcela připravená do adopce :-). Také je již částečně zamluvená, čekáme jen na zprávy zájemců, kdy by si pro ni mohli přijet, zatím se chystá až do jižních Čech :-)

9.5. Dorotka je pořád stejné, tak nějak se "stabilizovala".. je komunikativní, hodná, slušná, ale chytit se stále dá jen malou "lstí" na pastu nebo tak :-) ale jinak je zlatíčko :-) ctyrka.jpg

na fotce  dole uprostřed :-) - jinak společně s Xavierem, Barčou a Jolinkou, nyní společně bydlí ve velké patrové ferretce (pokud zrovna nepustoší náš byt) :-)

23.5. Dorotka naprosto okouzlila Bailee, a protože si s Čabíkem i padli do noty, tak Dorotka putovala v sobotu do nového domova.. Bude se mít skvěle, to víme :-) Bailee moc díky :-) (nejen za Dorotku) :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Stańková - Re: Re: Re: Re: Dorotka

Dobrý den,to je ale jedna nezbednice.Ale jsem ráda ,že ji vidím.Piškoty ty ona kradla a hned
si je schovala.Potom je v pelíšku slupla.
Tak jsem ji lákala na ruku.A ten záchod to byl
taky problém :-( Ale věřím že to spolu
zvládnete.Máte můj obdiv jak si s ní poradíte:-)

Staňková - Re: Re: Re: Re: Re: Dorotka

Dorý den a smekám před Vámi.Jak jsem si to
přečetla měla jsem obrovskou radost.Je pravda že
na takové zvířátko musí být čas a trpělivost.
Nás dost pokousala a už jsme se ji báli.
Bude to asi stát ještě trošičku nervů ale podaří
se...:-))))

Alena - Dorotka

Dobrý den, jsem ráda, že osud Dorotky sledujete a že máte radost.. také mě to opravdu překvapilo.. jak rychle se dala dohromady. A nedivím se vám.. ona když fretka kousne a neví se, jak na to, tak to opravdu dost bolí.. Však i já mívám strach a věčně prokousané ruce :-) Ale Dorčí bude dobrá.. :-) Možná je i fajn, že jste to nebrali násilím, že nezískala totálně negativní přístup k lidem,jako měla např. Rozárka, kterou doma vyloženě týrali.. to pak bylo mnohem těžší :-) takhle bude moci jít časem Dorčí do adopce :-)

Staňková - Re: Dorotka

Dobrý den,jsem ráda,že Dorotku opět vidím.
Ta dobračka :-) mi tak trochu celý týden
chyběla.A ani se ji nedivím,že nemá ráda sníh.já
taky ne.Mám radost,že je i trošinku vychovaná a
nezlobí v kleci:-)))V tom pelíšku vypadá krásně.

Staňková - Re: Re: Dorotka

jsem ráda,že dělá takové pokroky.Je to holka
šikovná:-))))

Alena - Dorotka

Zdravím,to znám z mladýma fretka,jak jim člověk nenabízí prst,tak berou a když se jim nabízí,tak ne,mám to vyskoušené,malí kousanec to nic není,jen se musí opatrně aby se rána nepotrhala.Měla jsem samečka,jak jsem sním jela v létě na kole od vody kolem trati,jak jel vlak,tak leknutím mě z toho kousl pořádně do stehna,to bylo moc,že jsem kousek sním musela jít pěšky při kole,pak už jsem s fretákem k jezeru nejezila po ciklo stezce,už jsem rači volila horší cestu přes les.Možná by Dorotka byla vhodnou k adopci k mé nynější fretce,které bude 8let,jistě by se sni skamarádila,chtěla bych nekastrovanou,později bych si mohla i samečka vzít nekastrovaného.Puvodně jsem měla tři fredky,sameček byl starý,nemocný a dožil se 5let a 3měsícu,pak jsem změnila veterináře,nebyla jsem spokojena,že pár měsícu před tím nepoznal jak to měl vážné,když hubnul,ke konci zadní nožičky tahal za sebou,počuraval se,vykali dělal už kde neměl,než dříve jak byl naučený,byl volně v chodbičce a v koupelce,kde chodil na píseček vedle wc a vedle sprchového koutiu jídlo a vodu+ bedničku na spaní a kočičí boudečku kde fredky,měli svůj domeček a to samička se samečkem,pak jejich mládě co se doma narodilo,tak se líbyla,že jsem si jí nechala,ted zůstala jediná,je tak zviklá,že jsem jí pozděj začala pouštet i do pokoje a pod skríní si oblíbyla spaní ve tří litrové zavařovačce,tak to střídá.A co se týče šnur napojenych k počitači a k televizi,to fretulka má zakázané,to když u toho šmejdila,tak jsem jí řekla že je to fuj,nebezpečné,jebn se to musí zduraznit,fredka ji chytra,tak jse nemusím obavat že by náky drát překousala,ale mládě bych do pokoje nepustila a v koupelce i v chydbyčce není nic na dosah cpo by mohlo ublížit,jen jsem musela škvíru u ledničky zadělat pet lahvemi,aby fretky nelezli za ledničku.mužete mi napsat na email alena.r@volny.cz



 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< březen >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Statistiky

Online: 20
Celkem: 2814294
Měsíc: 28023
Den: 1195