Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAMAL

p1010146.jpg27.2.  V pátek 24.2. jsme si dle plánu od majitelky vyzvedli kousavého freťáčka JAMALa. Jamí je údajně 2 letý nekastrovaný freťáček, kterého majitelka měla cca půl roku od jiného majitele.. Přiznám se, že nevím.. Jamal je strašně malý na dvouletého freťáka, spíše si myslíme, zda to nebude odrostlé mimino..  varlátka má sestouplá obě, ale v říji není. Možné je všechno.. Jamal byl krmený Friskis junior.. Vzala jsem si od majitelky zbytek těchto granulek, kdyby Jamal nechtěl jiné.. ale Jamal se s takovou chutí vrhnul na Totalky, že jsem nestačila doplňovat misku,a tak dostal do klece misky 2 :-) Granulky si "krade" - vezme do tlamičky tolik granulek, kolik pobere a běží si je schovat a pak je papká.. je nečistotný.. byl chovaný na seně, a tak naše "hygienická" klec s WC je pro něho novinkou :-) První den byl děsně vyjukaný.. snažil se mě kousnout o 106... prostě opravdu divoch první třídy, přesně, jak říkala majitelka, když jsme ho přendávali (spíše přesypávali) z její přepravky do mé.. Druhý den už tak agresivní nebyl.. ne, že by byl rád, když ho chovám, jakmile jdu k jeho kleci, začne se děsně klepat a neví, co se bude dít, ale nesyčí, nesnaží se schovat, je spíše zvědavý.. kouká z hamačku :-).... pak se ale nechá vzít do ruky (v rukavici - pro mou bezpečnost) poměrně v pohodě, nesnaží se mě kousnout.. nechala jsem ho o víkendu běhat, tak, jako ostatní fretky.. jenže Jamala vyndám z klece a když ho jdu zkontrolovat, už je zase v kleci v hamačku a kouká na mě.. děsně se bojí.. nejraději je schovaný.. takže začala večerní "léčba" chováním a mazlením u TV... asi hodinu.. Jamal poměrně držel dobře, nesnažil se mě ani kousnout, ani utéct.. a tak jsem hladila a hladila a učím ho na pastu, kterou zatím nezná..... myslím, že pár dní, a Jamal bude OK.. je jen vyjukaný, nesocializovaný, nezvyklý na lidský kontakt, ale není agresivní. Jeho "agresivita" vyplývá jako vždy u takovýchto freteček - ze špatné výchovy od mala.. Jako vždy, když takovou fretku dostane začátečník, který o ní nic neví, a několikrát svou majitelku pokouše do krve, chápu, že už nemá odvahu k němu chodit a socializovat ho.. Jsem ráda, že nás Sandra kontaktovala.. Vytvořím nějakou stránku, na co si dát pozor při pořizování fretečky (brzy začne nabídka miminek), čeho se vyvarovat, na co brát zřetel a kde je vhodné fretku pořídit.. atd.. snad toto pomůže budoucím majitelům - začátečníkům - k výběru budoucícho člena rodiny.. a nám to snad pomůže mít v útulku méně takovýchto nezvládnutých fretčích miminek.. :-)

Jamího ještě vyfotím :-) je to klasický krásný tchořík :-)

29.2. Tak k foto jsem se ještě nedostala (jako vždy :-( )... ale jinak je Jamalek úžasný miláček.. taková malá opička... strašně vystrašený.... vůbec se nesnaží mě kousnout, nejraději by však byl, kdybych si ho vůbec nevšímala.. strašně se mě bojí.. jakmile ho beru do ruky, přilepí se ke kleci všema 4 pacičkama.. a když odpojím jednu a jdu odlepit další, tou první už je pochopitelně zase připojený, přímo přilepený ke kleci opravdu jako opička.. musím na něho velmi pomalu a získat si jeho důvěru.. strašně se bojí.. až překoná svůj strach, bude to super :-) a bude z něho miláček :-)

2.3. Jamalek je stále vystrašený... chytá se klece jako opička a nechce vůbec ven.. když ho chytu, "hodí" hned ocásek nahoru na hřbet.. když ho pustím, obratem je zpět "doma" a kouká na mě z hamačku.. Musíme hodně pracovat na důvěře.

5.3. Tak.. víkend s Jamalkem se podařil.. a řekla bych, že Jamalek už na tom mhome lépe.. Stále se brátní vyndání z klece, ale když už je venku, je akční, běhá, zkoumá.. doma hned našel všechny skrýše.. a dokonce ke mě i přišel a nechá se vzít do ruky.. beru ho tedy stále opatrně, aby mě nekousl, ale beru ho už bez rukavic.. Jamalek se nezdá, že by mě chtěl kousnout.. a tak na to spoléhám.. blbneme, mazlíme se, a Jamalek se lepší - tedy jeho postoj k člověku :-) mám z toho velkou radost :-) i v kleci začíná být čistotnější, a občas se mu povede použít záchůdek :-)

16.3. Jamalek je mnohem mnohem lepší :-) ještě to není na adopci, ale už spolu normálně komunikujeme.. běhá doma, to se mu moc líbí, zkoumá všechno, nechá se chytit, a snaží se si hrát :-) to ještě trochu více kouše, ale to se naučí :-) je to chytrý freťák :-). a záchůdek už používá 100%tně :-) je vcelku čistotný, ani v pelíšku nemá "bordel" :-)

19.3. Jamalek potřebuje hodně běhat.. jakmilel má málo pohybu, je z něho divošek.. v pátek mě pěkně rafnul - naštěstí jsem podle hesla "vždy připraven" vždy připravená a stihla jsem uhnout, a tak mám jen škrábanec.. to bylo jen jsem otevřela dvířka.. pak když už běhá, je v pohodě.. ale nějakou tu výchovu ještě potřebuje :-)

28.3. Jamalek je prdloušek divošek.. stále se bojí, občas stále "hodí" ocásek nahoru.. když je v klidu, má ho normálně.. je vcelku dost psychicky labilní, potřebuje hodně lásky :-)

4.4. Jamalka jsem vychovávala celý víkend, speciálně jeho.. ale musím říci, že moc velké pokroky jsme bohužel neudělali.. Jamalek se stále bojí a tím pádem kouše.. bude to ještě chvíli trvat, ale zvládneme to.. lepší se počasí, a to je super, můžeme chodit na procházky :-)

10.4. Jamalek se velmi "zlepšil".. v komunikaci s námi. Tak doufám, že už to bude trvalý stav :-) nechá se normálně vzít do ruky, je aktivní, řekla bych, že se z něho stává super freťák :-)

26.4. Jamalek tak trochu "stagunuje" a je pořád stejný.. když ho beru z klece, má ocásek nahoru, ale pak se uklidní a lítá jako pometlo :-) potřebuje ještě jen maličko vymazlit a bude suprový :-) potřebuje však klidný domov, kde by měl veškerou lásku a péči a bude z něho super společník :-)

02.05. Jamalek se lepší a lepší.. už krásně skotačí, i když stejně pořád ještě "hází" ocásek nahoru.. už ale nekouše :-) a je z něho čistotný freťáček.. chodí jen do záchůdku :-)

04.05. Jamalek je děsně "žravý"... :-) ale jinak si lepší a lepší.. snad se nám podaří ho dát brzy dohormady, aby mohl do adopce :-)

10.5. Jamalek včera běhl po kuchyni a po celém době a zkoumal.. a zkoumal.. ocásek měl vždy nahoře, jakmile se něčeho zalekl, ale jinak stále dole a běhal a kvokal a zkoumal.. a pořád si chodil do kuchyně pro novou a novou mňaku.. už jsem vůbec nevěděla, co mu mám dát.. snědl snad všechno.. přes okurku, piškot, pribináčka, pamslků, pasty.. prostě je to taková malá "popelnice".. ale je super.. nějaký náznak kousnutí nebo tak.. ani náhodou :-). Myslím, že necháme Jamalka vykastrovat a bude brzy k adopci :-)

14.5. z Jamalka se stává normální freťák.. doma běhá, zkoumá, nechá se už normálně vzít do ruky.... myslím, že je to otázka už jen pár dní a Jamalek bude moci být k adopci :-)

18.5. Jamalek byl včera na kastraci, ktero zvládl doslova levou zadní, už odpoledne běhal jako by nic.. je to poměrně pohodář a začíná z něho být miláček.

p1010214.jpg22.5. Jamalek je v pohodě, dobírá ATB a je z něho opravdu miláček :-) je takový správně krátký, baculatý, krásný klučina :-) a fakt moc hodný. Když se trochu bojí, tak "hodí" ocásek nahoru, ale jinak je pohodář :-). Myslím, že může jít do adopce. Však někam, kde se mu budou hodně věnovat, bude hodně navolno, a budou ho milovat. pak i ocásek nebude "lítat" nahoru :-)

14.6. Náš cvalík Jamalek odjel včera do nového domova !!! v neděli se na něho byli podívat, připravili se na jeho příchod (v nové rodině již zkušenosti s fretečkama mají, tak by vše mělo být OK :-) ). Včera jsme ještě byli na očkování a čipování :-) Jamalek si u toho uvolnil anální žlázky, a já musela do pračky :-) ale byl hodný.. je to zlatíčko, věřím, že v nové rodině bude jako v bavlnce :-). Těšíme se na první zprávičky a fotečky .-)

17.10. během září jsme dostali několik zpráv, že Jamalek v adopci kouše.. tak jsme se domluvili, že se s ním přijedou podívat. domluvili jsme se na 20.9., kdy už ho noví majitelé přivezli s tím, že kouše tak, že se ho bojí, venku jim utekl z kšírek a nemohli ho chytit, že nám ho vrací. Jsme rádi. Pokud si freťule takto s majiteli nepadnou do oka, nedá se nic dělat. Jamalek je tedy téměř měsíc zpět. Ze začátku byl vystrašený, ocásek měl zase nahoru a museli jsme ho trochu srovnat, ale nyní je už opět Jamalek pohodář. Bydlí společně s Quínou, a společné bydlení oběma velmi prospělo. Snažila jsem se Jamalkovi dopřát harém, a chtěla mu nastěhovat ještě Nallinku od Simonka (kterou Simonek pořád kouše), ale Jamalek neee. Nallinku vyštípal z hamačku, prý tam může jen Quína :-) Je úžasný. náhderný, krásný, naprosto nekonfliktní (i on by si na Nallinku zvyknul). Může být ve společnosti jiné nekonfliktní fretečky :-) a naopak, bude to lepší :-)

06.11. Jamalek je skvělý.. naprostý pohodář :-) s Quínou si velmi rozumějí, jsou stále spolu.. hrají si spolu... spinkají spolu.. a proto do adopce už půjdou jen spolu :-) navíc jsou i společně nádherní.. Jamalek je velmi tmavý, krásný klučina a Quína je naopak sice tchořka, ale s bílou náprsek a světlejší hlavičkou, tak když vykukují oba z pelíšku, moc jim to sluší :-)

28.11. Jamalek odjel včera do Prahy ke kámošovi Quiníkovi. Jsou stejně staří, Quiník je větší a bude mít asi navrch, ale myslím, že si kluci budou časem rozumět :-) Martě moc díky za adopci :-) Jsem si jistá, že teď už má konečně Jamalek ten správný super domov a bude se mít skvěle :-) DÍKY :-)

4.12. Jamalek se nám vrátil z druhé adopce. Tentokrát ne pro to, že by kousal nové majitele, naopak, byl miláček i v novém domově, ale domácí freťák Quiník ho nechtěl přijmout, ačkoliv to u nás vypadalo jinak, ale je to jiným prostředím atd, a tak se nová rodina rozhodla Jamalka netrápit a vrátit ho k nám. Jamalek tedy přijel v pátek a už bydlí opět s Quínou a jsou v pohodě.

S konečnou platností jsme se rozhodli, že do další adopce půjde už jen Jamalek s Quínou společně, už je prostě nerozdělíme.

p1010330.jpg

7.2.  Jo, člověk míní a život mění..ale ne zase tak moc.. Jamalek dostal kromě Quíny nové kámoše - Cácorku a klučinu Artíka. S Artíkem to bylo první dny trochu těžší, Artík není kastrovaný, a tak se snažil Jamalka si podmanit, ale zvládli to kluci rychle a suprově. A nyní už jsou velcí kámoši.. na fotce jsou společně spinkající v pelíšku, jak jsem je foťákem vyrušila.. sluší jim to, že? No a Quína už má nový domov, takže zatím bydlí Jamalek s Cácorkou a Artíkem. Není sám, a to je důležité.. a sám nebude :-) 

22.3. Jamalek je úžasný.. :-) z vystrašeného freťáka, který k nám přišel v loni v únoru se stal super kamarád, velmi milý freťák, super společník. Bydlí společně s Artíkem, Čestmírem a Surry, je velmi kamarádský ke všem fretkám :-) Do nové rodiny bude moci jít jen k další fretečce, nebo ještě lépe společně s někým z této čtyřky :-)

7.12.13  Věřím, že poslední, čtvrtá, a konečná adopce Jamalka. Šel do nové rodiny společně s Artíkem a Čestíkem, a tak mu bude dobře a nebude mu nic chybět. Paní Dáše z Prahy za všechny kluky moc děkujeme. 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Sandra - Tak jak to pokračuje?

Zdravím, tak jak to s Jamískem jde? Je už v nové rodině nebo stále u Vás? :-)

Alena - Re: Tak jak to pokračuje?

Dobrý den,
Jamalek byl v adopci 2x, bohužel to nevyšlo. V první rodině začal kousat, ve druhé ho napadal domácí freťák. A tak je Jamalek j nás a už asi zůstane. Je mu tu dobře a změnu špatně snáší. Pokud by se našla opravdu rodina, kterou bych znala a věděla předem, že to zvládnou, může jít do adopce, ale potřebuju mít jistotu předem, jinak ho nebudu stresovat. Je krásný, buclatý, hodný, milý, prostě úžasný. Když byste měla zájem, můžete se přijet podívat. Hezký den. AN

SEGESTA - FRETKA

Ahoj
Přišla jsem o pejska.Byl to Kříženec kanárské dogy s vlčákem.
A ted mi je smutno.Není nikdo v mém bytě, kdo by mě čekal až příjdu z práce domů.Není nikdo,kdo by mi dal radost, lásku kterou bych věnovala já mu.Už 14 dní se snažím sehnat malé fretčí miminko a stále se mi nedaří . Prej až jaro.S fretkou nemám žádné zkušenosti.Ale pejsek o kterého jsem přišla byl slušně vychovaný. přijít o někoho koho máte rád vás poznamená jak na srdíčku tak na duši.A kočičku nechci bylo by mi jí líto že nemá volnost protože bydlím v bytě ale fretka po tom co jsem si četla od nezávazných chovatelů jsem připravena dát krásný život jedné takové příšerce jako je fretka.Jediné co jsem se nedočetla je zda se doporučuje samice nebo samec?Tak se ptát a prosím zda nevíte náhodou o fretčatách azda si pořídit samečka nebo samičku?Děkuji Lenka 722213174/segesta@seznam.cz

SEGESTA - Re: FRETKA

Brno a okolí..Děkuji

Aďa - Jamalko+Quínka

Bolo by naprosto úžasné keby šli do adopcie obaja spolu,keď si takto pekne padli oka:-)V novom domove by si dvaja lepšie zvykali a navyše by si majitelia nemuseli po čase hľadať k niektorému z nich-ak by si ich osvojili po jednom ďalšieho fretčieho kámoša.

Sandra - moc děkuji

Jak to tak čtu tak je to pěkný vykuk :-) jsem ráda že se dostal k Vám. Určitě mu tam je lépe a snad bude za chvíli i vychovaný. Vyřidte mu odemě pozdravy a pohlaďte ho za mě :-) Moc dekuji

Alena - Re: moc děkuji

Dobrý den Sandro.. pohladím ho za Vás :-) je to pěkný divošek, naplánuji mu ještě kastraci, snad se potom trochu uklidní :-)

Sandra - Re: Re: moc děkuji

Tak jak to s Jamískem pokračuje? :-) co tak čtu tak se lepší :-) moc Vám děkuji,že se o něj tak stráte,určitě u Vás v ničem nestrádá :-) Těším se,až sem dáte nějaké fotky :-) Mnoho pozdrávům Vám,fretečkám a Jamalkovi :)

 


Poslední fotografie


Fotoalbum


Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 10
Celkem: 2831331
Měsíc: 29835
Den: 1095